"S" jako sušení
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871130" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871130 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.maso.cz/index.php/2012/01/20/s-jako-suseni/" target="_blank" >http://www.maso.cz/index.php/2012/01/20/s-jako-suseni/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
"S" jako sušení
Popis výsledku v původním jazyce
V oboru zpracování masa se sušení využívá při výrobě trvanlivých masných výrobků. Záměrem je zbavit produkt volné vody, čímž se zhoršují životní podmínky mikroorganismů a jejich metabolická aktivita i množení ustávají. V současnosti se většinou trvanlivémasné výrobky suší (proces zrání) v klimatizovaných komorách v řízeném mikroklimatu. Existují různé systémy proudění vzduchu v komorách, které mají zajistit rovnoměrné a dostatečně rychlé vysušení za co nejmenší spotřeby energie. V uplynulém desetiletídošlo ve Španělsku k vývoji systému QDS, což je revoluční způsob přípravy krájených a balených trvanlivých salámů.
Název v anglickém jazyce
The drying process in manufacturing of dry meat products
Popis výsledku anglicky
The drying process is applied for the manufacturing of dry-cured meat products. The aim of drying is removing of free water in product and thus to minimize the growth of harmful microorganisms. Nowadays the drying process is realised in chambers under controlled microclimatic conditions (temperature, relativ humidity, air velocity). Generally, obtaining an even climate within the room and making sure that relative humidity and air speed are the same in all its corners is the desire of all producers of the equipment. This is a reason that various systems of air circulation in chambers have been developed. In the last years a new revolutionary system of drying of sausage slices (a Quick-Dry-Slice process) has been developed in Spain.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
JP - Průmyslové procesy a zpracování
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
23
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
21-27
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—