Vliv vlhkosti na strukturu hygroskopických potravin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871326" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871326 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv vlhkosti na strukturu hygroskopických potravin
Popis výsledku v původním jazyce
Studie byla provedena s cílem vyhodnotit mikroskopické změny hygroskopických materiálů (sušenek) v průběhu skladování za nepříznivé stoupající i klesající vlhkosti. Kromě mikroskopických změn byla sledována i změna poměru sušina:voda ve vzorcích a změnavodní aktivity. Výsledky ukázaly viditelné mikroskopické změny při snižování vlhkosti, které přechází i ve změny makroskopické. Při zvyšování vlhkosti si vzorek udržoval stálý vzhled, ovšem na dotek byla konzistence odlišná. Poměr sušina:voda ve vzorku sušenek kopíroval zvyšující a snižující se relativní vlhkost okolí, ovšem na konci měření, po skončení desorpce, bylo zachováno téměř dvojnásobné množství vody ve vzorku.
Název v anglickém jazyce
Influence of moisture on the structure of hygroscopic food
Popis výsledku anglicky
A study was conducted to evaluate the microscopic changes of hygroscopic materials (biscuits) during storage under unfavorable rising and falling humidity. In addition to microscopic changes were monitored by changing the ratio of dry matter: water samples and the change in water activities. Results showed visible microscopic changes in the reduction of moisture that passes in macroscopic changes. When increasing the sample humidity kept constant appearance, but the consistency was a touch different. The ratio of dry matter:water in the sample biscuits copied increasing and decreasing the relative humidity of the area, but at the end of the measurement, after stripping, was retained nearly twice the amount of water in the sample.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek a posterů XLII. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-632-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
268-270
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
17. 10. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—