Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv vlhkosti na strukturu hygroskopických potravin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871326" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871326 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv vlhkosti na strukturu hygroskopických potravin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Studie byla provedena s cílem vyhodnotit mikroskopické změny hygroskopických materiálů (sušenek) v průběhu skladování za nepříznivé stoupající i klesající vlhkosti. Kromě mikroskopických změn byla sledována i změna poměru sušina:voda ve vzorcích a změnavodní aktivity. Výsledky ukázaly viditelné mikroskopické změny při snižování vlhkosti, které přechází i ve změny makroskopické. Při zvyšování vlhkosti si vzorek udržoval stálý vzhled, ovšem na dotek byla konzistence odlišná. Poměr sušina:voda ve vzorku sušenek kopíroval zvyšující a snižující se relativní vlhkost okolí, ovšem na konci měření, po skončení desorpce, bylo zachováno téměř dvojnásobné množství vody ve vzorku.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of moisture on the structure of hygroscopic food

  • Popis výsledku anglicky

    A study was conducted to evaluate the microscopic changes of hygroscopic materials (biscuits) during storage under unfavorable rising and falling humidity. In addition to microscopic changes were monitored by changing the ratio of dry matter: water samples and the change in water activities. Results showed visible microscopic changes in the reduction of moisture that passes in macroscopic changes. When increasing the sample humidity kept constant appearance, but the consistency was a touch different. The ratio of dry matter:water in the sample biscuits copied increasing and decreasing the relative humidity of the area, but at the end of the measurement, after stripping, was retained nearly twice the amount of water in the sample.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník přednášek a posterů XLII. Lenfeldovy a Höklovy dny

  • ISBN

    978-80-7305-632-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    268-270

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    17. 10. 2012

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku