Vliv vybraných platinových kovů na antioxidační aktivitu u rostlin hrachu (Pisum sativum L.) a kukuřice (Zea mays L.)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871519" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871519 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv vybraných platinových kovů na antioxidační aktivitu u rostlin hrachu (Pisum sativum L.) a kukuřice (Zea mays L.)
Popis výsledku v původním jazyce
Platinové kovy se používají především v automobilových katalyzátorech, které usnadňují oxidačně-redukční reakce, které vedou k čištění výfukových plynů. Nárůst koncentrace platinových kovů v životním prostředí vyvolává otázky zejména kvůli nepříznivým účinkům na lidské zdraví prostřednictvím možné kontaminaci potravinového řetězce. Tato studie je založena na sledování vlivu platiny (Pt), palladium (Pd) a rhodium (Rh) na antioxidační aktivitu rostlin hrachu (Pisum sativum L.) a kukuřice (Zea mays L.), které jsou důležitou součástí potravinového řetězce. V experimentu byla semena rostlin vystavena působení různým koncentracím iontů platiny, paladia a rhodia (0, 5, 10, 25, 50, 100 ?M) po dobu osmi a dvanácti dnů. Antioxidační aktivita byla stanovena pomocí spektrofotometrické metody ABTS. Naměřené hodnoty antioxidačního stresu byly hodnoceny nejen u jednotlivých rostlin, ale také u nadzemních a kořenových částí rostlin.
Název v anglickém jazyce
Influence of selected platinum metals on antioxidant activity in pea plants (Pisum sativum L.) and maize (Zea mays L.)
Popis výsledku anglicky
Platinum metals are primarily used in automotive catalysts, which facilitate the oxidation-reduction reactions leading to the purification of exhaust gases. The increase in concentration of platinum metals in the environment raises issues mainly due to the adverse effects on human health through possible contamination of the food chain. This study is based on monitoring the impact of platinum (Pt), palladium (Pd) and rhodium (Rh) on the antioxidant activity of pea plants (Pisum sativum L.) and maize (Zea mays L.) are an important part of the food chain. In the experiment, seeds of plants exposed to different concentrations of ions of platinum, palladium and rhodium (0, 5, 10, 25, 50, 100 ?M) for eight and twelve days. Antioxidant activity was determined using spectrophotometric methods ABTS. The measured values of antioxidant stress point to different antioxidant activity not only at individual plants, but also above-ground parts and roots of plants.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EH - Ekologie – společenstva
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XIV. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-612-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
129-131
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
29. 5. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—