Vliv tepelného stresu na hladinu kortikosteronu v plazmě brojlerových kuřat při suplementaci probiotiky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872181" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872181 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv tepelného stresu na hladinu kortikosteronu v plazmě brojlerových kuřat při suplementaci probiotiky
Popis výsledku v původním jazyce
Zvýšená teplota prostředí představuje v chovu jatečné drůbeže výrazný stresový faktor, který negativně působí na pohodu drůbeže a negativně ovlivňuje kvalitu masa. Cílem pokusu bylo zjistit změny v hladinách kortikosteronu v krvi drůbeže vykrmované při zvýšené teplotě prostředí s a bez suplementace probiotiky. V pokusu bylo použito 80 brojlerů hybridu ROSS 380. Brojleři byli rozděleni do 4 skupin po 20 kusech: kontrolní skupina, skupina suplementovaná probiotiky, skupina vystavená tepelnému stresu bez suplementace probiotiky a skupina vystavená působení tepelného stresu s probiotickou suplementací. Skupinám s probiotickou suplementací byla od 35. dne do 42. dne podávaná probiotika Lactiferm - obsahující 5 x 109 KTJ Enterococcus faecium M-74 na 1 g v množství 4 g/l napájecí vody. 42. den byla skupinám vystaveným tepelnému stresu zvýšena teplota prostředí na 35 +/- 1 °C. 43. den byla od všech skupin odebrána krev punkcí v. basilica pro stanovení kortikosteronu. U brojlerů vystavených tep
Název v anglickém jazyce
Effect of heat stress on corticosterone plasma levels in broilers supplemented with probiotics
Popis výsledku anglicky
Increased ambient temperature is a significant stress factor that negatively affects the welfare of poultry and negatively affects the quality of meat. The aim of this experiment was to determine changes in the corticosterone plasma levels in broilers fattened under increased ambient temperature with and without probiotic supplementation. In the experiment, 80 ROSS 380 broiler-type chickens were used. Broilers were divided into 4 groups (20 broilers in each group): control group, group supplemented withprobiotics, group exposed to heat stress without probiotics supplementation and group exposed to heat stress with probiotics supplementation. Chickens in groups supplemented with probiotics were administered with probiotics Lactiferm - containing 5 x 109 cfu of Enterococcus faecium M-74 at 1 g quantity of 4 g / l of drinking water from 35 day to 42 day. On the day 42 of age chickens (except control group and the group supplemented with probiotics without heat stress) were exposed to inc
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků 20. mezinárodní konference "Ochrana zvířat a welfare 2013"
ISBN
978-80-7305-654-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
261-264
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
25. 9. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—