Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Svalová soustava - základ masa jatečných zvířat. 1. část: Svaly hlavy a plece (prase domácí)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872337" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872337 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62157124:16170/13:43872337

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Svalová soustava - základ masa jatečných zvířat. 1. část: Svaly hlavy a plece (prase domácí)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Za života jedince představuje kosterní svalovina aktivní složku pohybového ústrojí. Po porážce jatečných zvířat vzniká ze svaloviny maso. Svaly hlavy jsou tvořené žvýkacími a mimickými svaly. Z pohledu bourání masa mají význam svaly žvýkací, z nich zejména žvýkač (m.masseter), který tvoří základ tzv. "líčka". Svaly hrudní končetiny se dělí na svaly pletence a vlastní svaly hrudní končetiny. Při těžení masa na bourárnách tvoří anatomický základ vepřové plece zejména svaly ramenního kloubu (především m. supraspinatus, m. infraspinatus, m. teres major) a svaly loketního kloubu (hlavně m. triceps brachii a m. biceps brachii). Svaly zápěstního kloubu tvoří základ pro maso předního kolene.

  • Název v anglickém jazyce

    Musculature - the basis of meat

  • Popis výsledku anglicky

    The musculature represents the active part of the locomotor system. Post-mortem the muscles are converted into meat. Muscles of the head are divided into the facial musculature and muscles of mastication. For meat processing the second group is more important, especially the masseter muscle, that is basis for the cheak. Muscles of the thoracis limb comprise the girdle (extrinsic musculature of the thoracic limb) and the intrinsic musculature of the limb. Pork shoulder is represented mainly by muscles ofthe shoulder joint (especially m. supraspinatus, m. infraspinatus, m. teres major) and muscles of the elbow joint (in particular m. triceps brachii and biceps brachii). Muscles of the radioulnar joints form the meat of foreshank.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    24

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    16-23

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus