Svalová soustava - základ masa jatečných zvířat. 1. část: Svaly hlavy a plece (prase domácí)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872337" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872337 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62157124:16170/13:43872337
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Svalová soustava - základ masa jatečných zvířat. 1. část: Svaly hlavy a plece (prase domácí)
Popis výsledku v původním jazyce
Za života jedince představuje kosterní svalovina aktivní složku pohybového ústrojí. Po porážce jatečných zvířat vzniká ze svaloviny maso. Svaly hlavy jsou tvořené žvýkacími a mimickými svaly. Z pohledu bourání masa mají význam svaly žvýkací, z nich zejména žvýkač (m.masseter), který tvoří základ tzv. "líčka". Svaly hrudní končetiny se dělí na svaly pletence a vlastní svaly hrudní končetiny. Při těžení masa na bourárnách tvoří anatomický základ vepřové plece zejména svaly ramenního kloubu (především m. supraspinatus, m. infraspinatus, m. teres major) a svaly loketního kloubu (hlavně m. triceps brachii a m. biceps brachii). Svaly zápěstního kloubu tvoří základ pro maso předního kolene.
Název v anglickém jazyce
Musculature - the basis of meat
Popis výsledku anglicky
The musculature represents the active part of the locomotor system. Post-mortem the muscles are converted into meat. Muscles of the head are divided into the facial musculature and muscles of mastication. For meat processing the second group is more important, especially the masseter muscle, that is basis for the cheak. Muscles of the thoracis limb comprise the girdle (extrinsic musculature of the thoracic limb) and the intrinsic musculature of the limb. Pork shoulder is represented mainly by muscles ofthe shoulder joint (especially m. supraspinatus, m. infraspinatus, m. teres major) and muscles of the elbow joint (in particular m. triceps brachii and biceps brachii). Muscles of the radioulnar joints form the meat of foreshank.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
24
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
16-23
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—