Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Mercury speciation in fish muscles from major Czech rivers and assessment of health risks

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43873043" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43873043 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.10.041" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.10.041</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.10.041" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2013.10.041</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Mercury speciation in fish muscles from major Czech rivers and assessment of health risks

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this work was to determine the mercury and methylmercury content in muscle tissue of chub (Leuciscus cephalus L.), to assess the health risks of eating the fish and to determine the number of fish meat servings that are suitable for weekly consumption. Total mercury concentrations were determined using a single-purpose atomic absorption spectrophotometer AMA 254. Methylmercury concentrations were determined by gas chromatography. The location where the highest total mercury concentrations infish muscle tissues were found was the Vltava - Vraňany (0.236 +- 0.1001 mg/kg?1), and the highest methylmercury concentration was found at the Labe - Obříství (0.231 +- 0.1056 mg/kg?1). The conclusion based on the data ascertained is that the locationsfrom which the lowest number of fish meat servings can be eaten are the Vltava - Vraňany and the Labe - Obříství. The results of this study helped evaluate contamination levels of rivers that flow out of the Czech Republic.

  • Název v anglickém jazyce

    Mercury speciation in fish muscles from major Czech rivers and assessment of health risks

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this work was to determine the mercury and methylmercury content in muscle tissue of chub (Leuciscus cephalus L.), to assess the health risks of eating the fish and to determine the number of fish meat servings that are suitable for weekly consumption. Total mercury concentrations were determined using a single-purpose atomic absorption spectrophotometer AMA 254. Methylmercury concentrations were determined by gas chromatography. The location where the highest total mercury concentrations infish muscle tissues were found was the Vltava - Vraňany (0.236 +- 0.1001 mg/kg?1), and the highest methylmercury concentration was found at the Labe - Obříství (0.231 +- 0.1056 mg/kg?1). The conclusion based on the data ascertained is that the locationsfrom which the lowest number of fish meat servings can be eaten are the Vltava - Vraňany and the Labe - Obříství. The results of this study helped evaluate contamination levels of rivers that flow out of the Czech Republic.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    150

  • Číslo periodika v rámci svazku

    MAY

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    360-365

  • Kód UT WoS článku

    000330155700054

  • EID výsledku v databázi Scopus