Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Clostridium botulinum: vlastnosti a význam v oboru zpracování masa

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43873048" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43873048 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Clostridium botulinum: vlastnosti a význam v oboru zpracování masa

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Clostridium botulinum patří mezi nejtoxičtější a tím i nejnebezpečnější druhy anaerobních bakterií. Buňky produkují vysoce účinný botulinový neurotoxin, který je odpovědný za botulismus, těžké nervové onemocnění s vysokou fatalitou. Ačkoli je onemocněnívzácné, spory klostridií jsou všudypřítomné a bez účinné prevence nelze botulismu zabránit. Článek shrnuje důležité údaje o výskytu C. botulinum v mase a masných výrobcích, jeho přežívání, patogenezi, faktorech virulence i účinných preventivních opatřeních používaných v potravinářském průmyslu.

  • Název v anglickém jazyce

    Clostridium botulinum: characteristics and importance in meat processing

  • Popis výsledku anglicky

    Clostridium botulinum is one of the most toxic and dangerous species of anaerobic bacteria. Bacterial cells produce highly potent botulinum neurotoxin responsible for botulism, severe neurological disease with a high fatality. Although the disease is rare, clostridial spores are ubiquitous and without effective prevention measures botulism cannot be prevented. This article summarizes important facts on the prevalence of C. botulinum in meat and meat products, its survival, pathogenesis, virulence factors and effective prevention measures used in the food industry.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    25

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    50-55

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus