Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Aktuální poznatky o struktuře a vlastnostech kolagenu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873566" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873566 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Aktuální poznatky o struktuře a vlastnostech kolagenu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Proteiny pojivové tkáně hrají důležitou roli ve fyziologických funkcích, stejně jako při určování kvality konzumace masa. Hlavní stavební složkou pojivových tkání (šlach, kostí, chrupavek, kůže atd.) je kolagen. Jedná se o nejvíce zastoupenou bílkovinu ze všech bílkovin v těle. Má jedinečnou strukturu. Nejvíce se vyskytující aminokyselinou je glycin, následován prolinem a hydroxyprolinem. Tepelným ošetřením kolagenu dochází ke štěpení vodíkových a kovalentních příčných vazeb za destabilizace struktury apřeměny na rozpustnou želatinu. Hlavním zdrojem želatiny jsou vepřové a hovězí kůže a kosti, nicméně roste na významu průmyslové využití kolagenu a želatiny z jiných než savčích druhů. Želatina vykazuje gelotvorné vlastnosti, které jsou využívány v potravinářském, fotografickém, kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Cílem práce je shrnout aktuální informace o struktuře a vlastnostech kolagenu.

  • Název v anglickém jazyce

    Current knowledge about collagen structure and properties

  • Popis výsledku anglicky

    Connective tissue proteins play an important role in physiological function as well as in determining the eating quality of meat. Collagen is a major structural component of all connective tissues including tendon, bone, cartilage, skin etc. It is the most abundant protein in animal bodies of total protein. Its structure is unique. The most abundant amino acid in collagen is glycine, followed by proline and hydroxyproline. The most abundant sources of gelatin are skin and bones from pig and bovine origin, however, the industrial use of collagen or gelatin obtained from non-mammalian species is growing in importance. By heat treatment is cleaved the hydrogen and covalent bonds to destabilize the structure resulting into conversion into soluble gelatin.The aim is to summarize current knowledge about structure and properties of collagen.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    26

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    7-12

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus