Quick-Dry-Slice (QDS) - technologie výroby plátkovaných trvanlivých fermentovaných salámů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873731" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873731 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Quick-Dry-Slice (QDS) - technologie výroby plátkovaných trvanlivých fermentovaných salámů
Popis výsledku v původním jazyce
QDS systém je určený pro přípravu krájených a balených trvanlivých fermentovaných masných výrobků. Fermentace a zrání (sušení) jsou modifikované tak, že celý produkční cyklus trvá prakticky tři dny. Sušení jednotlivých plátků probíhá rychleji, odpařovánívodní páry ochlazuje plátky salámů, takže lze při sušení QDS použít vyšší teplotu, aniž by se zhoršila kvalita finálních výrobků. Jednoduchý srovnávací test se salámy Poličan a Herkules ukázal, že hodnotitelé nedokáží mnohdy produkty připravené technologií QDS odlišit od tradiční produkce. V oblasti kvality jsou salámy QDS srovnatelné s klasicky připravenými výrobky.
Název v anglickém jazyce
Quick-Dry-Slice (QDS) - new technology for preparing sliced dry fermented sausages
Popis výsledku anglicky
QDS is a new method for preparing sliced dry meat products. Fermentation and ripening (drying) are modified in such a way that the entire production cycle takes three days in practice. The drying of individual slices takes place more quickly and the evaporation of water vapour cools the slices of sausage, so a higher temperature can be used during QDS drying without impairing the quality of the final products. A simple comparison tests with Czech salami Poličan and Herkules demonstrated that evaluatorswere not able to distinguish between the products made by the QDS technology and traditional products. The quality of both product groups is comparable.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
26
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
25-28
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—