Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Quick-Dry-Slice (QDS) - technologie výroby plátkovaných trvanlivých fermentovaných salámů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873731" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873731 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Quick-Dry-Slice (QDS) - technologie výroby plátkovaných trvanlivých fermentovaných salámů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    QDS systém je určený pro přípravu krájených a balených trvanlivých fermentovaných masných výrobků. Fermentace a zrání (sušení) jsou modifikované tak, že celý produkční cyklus trvá prakticky tři dny. Sušení jednotlivých plátků probíhá rychleji, odpařovánívodní páry ochlazuje plátky salámů, takže lze při sušení QDS použít vyšší teplotu, aniž by se zhoršila kvalita finálních výrobků. Jednoduchý srovnávací test se salámy Poličan a Herkules ukázal, že hodnotitelé nedokáží mnohdy produkty připravené technologií QDS odlišit od tradiční produkce. V oblasti kvality jsou salámy QDS srovnatelné s klasicky připravenými výrobky.

  • Název v anglickém jazyce

    Quick-Dry-Slice (QDS) - new technology for preparing sliced dry fermented sausages

  • Popis výsledku anglicky

    QDS is a new method for preparing sliced dry meat products. Fermentation and ripening (drying) are modified in such a way that the entire production cycle takes three days in practice. The drying of individual slices takes place more quickly and the evaporation of water vapour cools the slices of sausage, so a higher temperature can be used during QDS drying without impairing the quality of the final products. A simple comparison tests with Czech salami Poličan and Herkules demonstrated that evaluatorswere not able to distinguish between the products made by the QDS technology and traditional products. The quality of both product groups is comparable.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    26

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    25-28

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus