Vliv suplementace živých kvasinek na stravitelnost živin a stabilizaci střevní mikroflóry u psů.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873770" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873770 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv suplementace živých kvasinek na stravitelnost živin a stabilizaci střevní mikroflóry u psů.
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem studie bylo zhodnotit vliv suplementace živých kvasinek na stravitelnost živin a stabilizaci střevní mikroflóry u psů plemene beagle. Do pokusu bylo zařazeno 24 psů plemene beagle ve věku 5-9 měsíců, 12 do pokusné skupiny (LY) a 12 do kontrolní skupiny (C). LY psům byly podávány želatinové kapsle naplněné přípravkem Actisaf Sc 47, šarže č 3640 (Lesaffre, Francie), který obsahoval živé kvasinky Saccharomyces cerevisiae CNCM I-4407 v 2.9x108 CFU/g. LY psi vykazovali statisticky významně (P <0,05) vyšší přírůstek tělesné hmotnosti ve srovnání se skupinou C. Všechny naměřené hematologické a biochemické parametry se nacházely v rámci fyziologických rozmezí. LY psi vykazovali statisticky významné (P <0,05) snížení počtu bakterií Escherichia coli ve výkalech, počet střevních enterokoků byl rovněž významně (P <0,05) nižší. LY psi vykazovali také statisticky významně (P <0,05) vyšší stravitelnost NDF.
Název v anglickém jazyce
The effect of live yeast supplementation on nutrient digestibility and stabilization of intestinal microflora in dogs.
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to evaluate the effect of dietary supplementation of live yeast on nutrient digestibility and stabilization of intestinal microflora in Beagle dogs. The experiment included 24 Beagle dogs at 5-9 months of age, 12 in Experimental(LY) and 12 in a Control (C) group. The LY dogs received gelatinous capsules filled with Actisaf Sc 47, Batch No. 3640 (Lesaffre, France) that contained live yeast Saccharomyces cerevisiae CNCM I-4407 at 2.9x108 CFU/g. The LY dogs showed significantly (P <0,05) higher weight gain as compared with the C group. All the haematological and biochemical parameters measured were within the physiological ranges. The LY dogs showed a significant (P <0.05) decrease in Escherichia coli counts in faeces, intestinal enterococci were also significantly (P <0.05) lower. The LY dogs showed a significantly (P <0.05) higher digestibility of NDF.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XI. Kábrtovy dietetické dny. Konference s mezinárodní účastí o bezpečnosti a produkční účinnosti krmiv
ISBN
978-80-263-0901-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
53-57
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
14. 5. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—