Akumulace rtuti ve tkáních kormorána velkého (Phalacrocorax carbo)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873800" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873800 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Akumulace rtuti ve tkáních kormorána velkého (Phalacrocorax carbo)
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem předložené práce bylo zhodnocení stupně akumulace rtuti v tkáních kormorána velkého (Phalacrocorax carbo). Rtuť je jedna z nejvýznamnějších kontaminantů životního prostředí se schopností kumulace v potravním řetězci. Kontaminace tkání kormorána velkého byla posuzována na základě analýzy prsní a stehenní svaloviny, jater a ledvin. Hlavní potravou kormorána velkého na třeboňských rybnících je jedno až dvouletý kapr. Obsah celkové rtuti v tkáních kormorána velkého a ve svalovině kapra byl stanoven pomocí atomové absorpční spektrometrie na přístroji AMA 254. Byl zjištěn významně vyšší (P<0.01) obsah celkové rtuti v parenchymatózních tkáních (ledviny, játra) ve srovnání s hodnotami rtuti ve svalovině kormorána. Obsah celkové rtuti ve svalovině kormorána velkého byl zhruba 50 krát vyšší ve srovnání s hodnotami rtuti ve svalovině kaprů. Byla prokázána významná kumulace rtuti v kormoránech velkých stojících na vrcholu potravního řetězce ve vodním prostředí.
Název v anglickém jazyce
Accumulation of mercury in tissues of great cormorant (Phalacrocorax carbo)
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to evaluate the degree of accumulation of mercury in tissues of great cormorant (Phalacrocorax carbo). Mercury is one of the most important environmental contaminants capable to accumulate in the food chain. Contamination of cormorant's tissues was assessed using analysis of breast and high muscle, liver and kidneys. The main food of cormorant on Trebon ponds is one- to two-year-old carp. Total mercury content in tissues of great cormorant and muscle of common carp was determined by atomic absorption spectrometry on AMA 254. Total mercury content was found significantly higher (P<0.01) in the parenchymal tissues (kidney, liver) compared with the values of mercury in muscle of cormorant. Total mercury content in muscle of greatcormorant was approximately 50 times higher compared with the mercury values in muscle of carp. This demonstrates the significant cumulation of mercury in the great cormorants which stand on the top of the food chain in the aquatic envir
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Ochrana zvířat a welfare 2015
ISBN
978-80-7305-759-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
88-90
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
8. 10. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—