Gamma Radiation Reduced Toxicity of Azoxystrobin Tested on Artemia franciscana
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874237" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874237 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1007/s00128-016-1805-8" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1007/s00128-016-1805-8</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1007/s00128-016-1805-8" target="_blank" >10.1007/s00128-016-1805-8</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Gamma Radiation Reduced Toxicity of Azoxystrobin Tested on Artemia franciscana
Popis výsledku v původním jazyce
Fungicide azoxystrobin toxicity was monitored by means of a 96-h biotest with Artemia franciscana nauplius stages after exposure to solutions with concentrations of 0.2, 0.4, 0.6 and 0.8 mg L-1 irradiated with 60Co gamma radiation with doses of 1, 2.5, 5 and 10 kGy. The effects of ionization radiation on azoxystrobin toxicity were mainly manifested by a statistically significant reduction of lethality after 72- and 96-h exposure. A maximum reduction of lethality of 72 % was achieved using doses of 1-5 kGy for an azoxystrobin initial concentration of 0.4 mg L-1 and after 72 h of exposure. At a 96-h exposure, a difference of lethal effects reached up to 70 % for a dose of 10 kGy. The observed effect of gamma ionizing radiation on azoxystrobin toxicity suggest that this approach can be applied as an alternative for a reduction of azoxystrobin residua in food.
Název v anglickém jazyce
Gamma Radiation Reduced Toxicity of Azoxystrobin Tested on Artemia franciscana
Popis výsledku anglicky
Fungicide azoxystrobin toxicity was monitored by means of a 96-h biotest with Artemia franciscana nauplius stages after exposure to solutions with concentrations of 0.2, 0.4, 0.6 and 0.8 mg L-1 irradiated with 60Co gamma radiation with doses of 1, 2.5, 5 and 10 kGy. The effects of ionization radiation on azoxystrobin toxicity were mainly manifested by a statistically significant reduction of lethality after 72- and 96-h exposure. A maximum reduction of lethality of 72 % was achieved using doses of 1-5 kGy for an azoxystrobin initial concentration of 0.4 mg L-1 and after 72 h of exposure. At a 96-h exposure, a difference of lethal effects reached up to 70 % for a dose of 10 kGy. The observed effect of gamma ionizing radiation on azoxystrobin toxicity suggest that this approach can be applied as an alternative for a reduction of azoxystrobin residua in food.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Bulletin of environmental contamination and toxicology
ISSN
0007-4861
e-ISSN
—
Svazek periodika
96
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
822-826
Kód UT WoS článku
000376984200021
EID výsledku v databázi Scopus
—