Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Radiocesium activity reduction in mushrooms by heat treatment

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874246" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874246 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Radiocesium activity reduction in mushrooms by heat treatment

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The total activity of radiocesium is decreasing in forest ecosystems more slowly than it was expected. Hence it is topical to find technology that reduces the radiocesium content in foodstuffs. Some kinds of mushrooms including consumable ones cumulate significant amount of radiocesium (137Cs) from the environment. The 25 samples of edible boletus (Xerosomus badius) always originate from the same location, i.e. the Bohemian-Moravian Uplands, where the contamination of 137Cs has been monitored for a long time using a laboratory semiconductor gamma-spectrometry. To reduce the radiocesium content in the wet samples a pressure cooker was applied with the boiling time of 15 minutes. After cooling juice was separated from the samples. This technology offers 62 percent activity reduction on average in boiled mushrooms.

  • Název v anglickém jazyce

    Radiocesium activity reduction in mushrooms by heat treatment

  • Popis výsledku anglicky

    The total activity of radiocesium is decreasing in forest ecosystems more slowly than it was expected. Hence it is topical to find technology that reduces the radiocesium content in foodstuffs. Some kinds of mushrooms including consumable ones cumulate significant amount of radiocesium (137Cs) from the environment. The 25 samples of edible boletus (Xerosomus badius) always originate from the same location, i.e. the Bohemian-Moravian Uplands, where the contamination of 137Cs has been monitored for a long time using a laboratory semiconductor gamma-spectrometry. To reduce the radiocesium content in the wet samples a pressure cooker was applied with the boiling time of 15 minutes. After cooling juice was separated from the samples. This technology offers 62 percent activity reduction on average in boiled mushrooms.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Zborník prednášok a posterových príspevkov Hygiena Alimentorum XXXVII.

  • ISBN

    978-80-8077-486-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    196-199

  • Název nakladatele

    Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach

  • Místo vydání

    Košice

  • Místo konání akce

    Štrbské Pleso

  • Datum konání akce

    18. 5. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku