Přenosové faktory 137Cs do masa divokých prasat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876431" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876431 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Přenosové faktory 137Cs do masa divokých prasat
Popis výsledku v původním jazyce
Pro odhad transferu radionuklidů z životního prostředí do potravního řetězce a masa se využívají přenosové faktory. Pro stanovení hmotnosní aktivity 137Cs byl gamaspektrometrickou trasou analyzován vzorek masa z kýty, vzorek obsahu žaludku divokých prasat (Sus scrofa) a dále vzorek půdy v místě odstřelu. Přenosové faktory půda obsah žaludku a půda maso jsou zejména u mediánu obdobné, přibližně 0,07. Rozdílné výsledky najdeme u přenosového faktoru obsah žaludku maso. Jak u aritmetického průměru, tak i u mediánu je přenosový faktor velmi variabilní a vyšší než 1 (min 0,3 max 3,9). U tří z 10 sledovaných kusů byl přenosový faktor vyšší než 3. To znamená, že prvek potravního řetězce představující zdroj kontaminace v době odstřelu již opustil žaludek. Pro predikci kontaminace masa divokých prasat je v praxi významnější sledování kontaminace půdy než prvků potravního řetězce.
Název v anglickém jazyce
Transfer factors for 137Cs transfer to the meat of wild boars
Popis výsledku anglicky
To estimate the transfer of radionuclides from the environment into the food chain and meat, transfer factors are used. The transfer factor is calculated as a proportion of the activity concentration (Bq.kg-1) between the two food chain elements. Gamma-spectrometric analysis of samples from wild boar (Sus scrofa) thigh muscle and stomach, as well as samples of soil from a hunted area, was used to determine the 137Cs activity concentration. The transfer factors soil ? stomach content and soil ? meat(muscle) are, in particular, in median values similar, approximately 0,07. However, different results are found in the transfer factors stomach content - meat(muscle) where in both, arithmetic mean and median, the transfer factor has a huge variability and is higher than 1 (min. 0.3 max. 3.9). In three out of 10 examined wild boars, the transfer factor was bigger than 3, what means, that at the time of the wild boar hunt, the food chain contaminant - the contamination source, was not present in the wild boar stomach any more. From a practical point of view, in the prediction of wild boar meat contamination, monitoring of soil contamination plays a more important role, compared to monitoring of food chain elements.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena alimentorum XXXIX.
ISBN
978-80-8077-580-3
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
364-366
Název nakladatele
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Košice
Datum konání akce
16. 5. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—