Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Přenosové faktory 137Cs do masa divokých prasat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876431" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876431 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Přenosové faktory 137Cs do masa divokých prasat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pro odhad transferu radionuklidů z životního prostředí do potravního řetězce a masa se využívají přenosové faktory. Pro stanovení hmotnosní aktivity 137Cs byl gamaspektrometrickou trasou analyzován vzorek masa z kýty, vzorek obsahu žaludku divokých prasat (Sus scrofa) a dále vzorek půdy v místě odstřelu. Přenosové faktory půda obsah žaludku a půda maso jsou zejména u mediánu obdobné, přibližně 0,07. Rozdílné výsledky najdeme u přenosového faktoru obsah žaludku maso. Jak u aritmetického průměru, tak i u mediánu je přenosový faktor velmi variabilní a vyšší než 1 (min 0,3 max 3,9). U tří z 10 sledovaných kusů byl přenosový faktor vyšší než 3. To znamená, že prvek potravního řetězce představující zdroj kontaminace v době odstřelu již opustil žaludek. Pro predikci kontaminace masa divokých prasat je v praxi významnější sledování kontaminace půdy než prvků potravního řetězce.

  • Název v anglickém jazyce

    Transfer factors for 137Cs transfer to the meat of wild boars

  • Popis výsledku anglicky

    To estimate the transfer of radionuclides from the environment into the food chain and meat, transfer factors are used. The transfer factor is calculated as a proportion of the activity concentration (Bq.kg-1) between the two food chain elements. Gamma-spectrometric analysis of samples from wild boar (Sus scrofa) thigh muscle and stomach, as well as samples of soil from a hunted area, was used to determine the 137Cs activity concentration. The transfer factors soil ? stomach content and soil ? meat(muscle) are, in particular, in median values similar, approximately 0,07. However, different results are found in the transfer factors stomach content - meat(muscle) where in both, arithmetic mean and median, the transfer factor has a huge variability and is higher than 1 (min. 0.3 max. 3.9). In three out of 10 examined wild boars, the transfer factor was bigger than 3, what means, that at the time of the wild boar hunt, the food chain contaminant - the contamination source, was not present in the wild boar stomach any more. From a practical point of view, in the prediction of wild boar meat contamination, monitoring of soil contamination plays a more important role, compared to monitoring of food chain elements.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hygiena alimentorum XXXIX.

  • ISBN

    978-80-8077-580-3

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    364-366

  • Název nakladatele

    Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach

  • Místo vydání

    Košice

  • Místo konání akce

    Košice

  • Datum konání akce

    16. 5. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku