Hodnocení vývoje trhu s biopotravinami v České republice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43877012" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43877012 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení vývoje trhu s biopotravinami v České republice
Popis výsledku v původním jazyce
Tato práce se zabývala hodnocením vývoje trhu s biopotravinami v České republice. Práce hodnotila jeden z cílů, který byl vytyčen Ministerstvem zemědělství ve strategických dokumentech s názvem ?Akční plán České republiky pro rozvoj ekologického zemědělství?, kdy první byl do roku 2010, druhý od roku 2011 do roku 2015 a třetí od roku 2016 do roku 2020. Dalším cílem bylo pomocí statistické metody vyhodnotit rozdíly ve vývoji ekologického zemědělství a trhu s biopotravinami mezi prvními dvěma ?Akčními plány?. V prvním strategickém dokumentu pro rozvoj ekologického zemědělství byl jedním z cílů rozšiřovat trh s biopotravinami a ten se podařilo naplnit, druhý strategický dokument stanovil dosáhnout tříprocentní podíl biopotravin na trhu s potravinami do roku 2015, byl to velmi ambiciózní cíl, a i když spotřeba biopotravin stoupala, tento cíl naplněn nebyl. Ve třetím strategickém dokumentu byl tento cíl opětovně zařazen a zatím to nevypadá, že by byl naplněn. Dále bylo na základě shromážděných údajů zjištěno, že vývoj nárůstu spotřeby biopotravin se v jednotlivých obdobích statisticky významně lišil.
Název v anglickém jazyce
An Assessment of the Development of Organic Food Market in the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
This work was dealing with the assessment of the production of organic food in the Czech Republic. The work evaluated one of the objectives by the Ministry of Agriculture in the strategic document entitled ?Czech Action Plan for Development of Organic Farming?, the first target by the year 2010, the second from 2011 to 2015 and the third from 2016 to 2020. Another goal was to evaluate the differences in the development of organic farming and the organic food market between this first two ?Action Plans?. In the first strategic document for the development of organic farming one of the aims was to expand the organic food market, which was accomplished. The second strategic document set a goal to achieve a three percent share of organic food on the market by 2015; this aim was very ambitious and although the consumption of organic food increased, this aim was not fulfilled. In the third strategic document this goal was re-classified and so far it does not seem to have been fulfilled yet. Furthermore, on the basis of the data gathered, it was found that the development of the growth of the consumption of organic food statistically differed significantly between the periods.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin XLVIII. Lenfeldovy a Höklovy dny: sborník abstraktů
ISBN
978-80-7305-808-1
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
307-310
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
17. 10. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—