Na jídelním lístku kormorán
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877438" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877438 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Na jídelním lístku kormorán
Popis výsledku v původním jazyce
Kormorán velký (Phalacrocorax carbo sinensis) patří v ptačí říši bezesporu k nejobratnějším rybím predátorům. Jeho obratnost, neúnavnost a úspěšnost v lovu z něj dělá v každé zemi s rozvinutou tradicí rybníkářství nevítaného hosta. Hnízdící kolonie dokáže svým lovem zlikvidovat skoro celou obsádku rybníka. V České republice byl kormorán chráněn, což vedlo k obrovskému nárůstu početnosti tohoto druhu a následnému povolení státem regulovaného lovu. Pro svalovinu kormorána je typická tmavě červená barva a nízký podíl tuku. Jeho konzumace není běžná, ale ani úplně neobvyklá. Nikde v literatuře však nelze dohledat, jaký přínos nebo naopak zápor by mohla mít svalovina kormorána z hlediska jejího složení na výživu člověka. Prsní a stehenní svalovina z osmi mladých jedinců kormorána byla podrobena laboratorním analýzám a výsledky jsou překvapivé. Analýzy ukázaly, že kormorání svalovina je bohatá na některé mikroprvky (železo, zinek) a má příznivý poměr nasycených a nenasycených mastných kyselin.
Název v anglickém jazyce
Great cormorant on the menu
Popis výsledku anglicky
Great cormorant (Phalacrocorax carbo sinensis) ranks to most nimble predators of fish in the avian kingdom. Its nimbleness, tirelessness and success in hunting make from cormorant unwelcome guest in countries with highly developed pond farming system. Nesting colony is able to liquidate almost all fish in the pond. In the Czech republic was great cormorant protected by law and this situation leads to the enormous growing of the great cormorant population resulting in permission of regulated hunting. The meat of great cormorant has a dark red colour and low content of fat. Consumption of the cormorant meat is not prevalent, but also unusual. There are not any data in the literature if there exist any positives or negatives using the meat for human nutrition. Pectoral and femoral muscles from eight young cormorants was analysed in the laboratory and results are surprising. Analyses have shown that cormorant meat is rich in some microelements (iron, zinc) and have a positive ratio of saturated and unsaturated fatty acids.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
70 let výuky rybářství na Mendelově univerzitě v Brně
ISBN
978-80-7509-677-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
37-42
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
18. 9. 2019
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—