Sledování obsahu rtuti v rybím mase
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877564" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877564 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2019.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2019.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sledování obsahu rtuti v rybím mase
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této práce byla kontrola obsahu rtuti v rybím mase. Celková rtuť byla stanovena pomocí jednoúčelového atomového absorpčního spekrometru (AMA 254), jehož výhodou je měření bez nutné předúpravy vzorku. Celkem bylo analyzováno 41 vzorků různých druhů ryb a různého původu. Nejvíce bylo vzorků kapra obecného (n = 22), cejna velkého (n = 7) a pstruha duhového (n = 8). Vlastní analýza byla rozdělena dle druhu ryb, případně při větším množství vzorků, také dle lokality. Ve vyšetřovaných vzorcích se rozsah koncentrace rtuti pohyboval od 0,0042 ? 0,0011 mg/kg (kapr obecný ze Záhlinic) po 1,1084 ? 0,0362 mg/kg (candát obecný z Moravsko-slezské Harty). Vzorky ryb z Mušova, revíru Dyje 7, se pohybovaly v rozpětí hodnot obsahu rtuti od 0,0144 ? 0,0007 mg/kg do 0,1354 ? 0,0013 mg/kg. Zjištěné výsledky ukazují, že ryby ve většině případů vyhovují daným normám uvedených v Nařízení Komise č. 1881/2006. Pouze jeden vzorek byl nad limitem daným touto vyhláškou, proto by bylo vhodné analyzovat pro kontrolu obsahu rtuti větší množství vzorků z dané lokality.
Název v anglickém jazyce
Monitoring of mercury content in fish meat
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to the control of mercury content in fish meat. Total mercury was determined using a single-purpose atomic absorption spectrometer (AMA 254), with the advantage of measuring without the pre-treatment of the sample. Altogether 41 samples of different fish species and origin were analyzed. Most samples were common carp (n = 22), bream (n = 7) and rainbow trout (n = 8). The analysis itself was divided by the type of fish or in case of a large number of samples, also by location. In the tested samples, the mercury concentration ranged from 0,0042 ? 0,0011 mg/kg (the common carp from Záhlinice) to 1,1084 ? 0,0362 mg/kg (bream from Moravian-Silesian Harta). Fish samples from Mušov, Dyje 7, ranged for mercury values from 0,0144 ? 0,0007 mg/kg to 0,1354 ? 0,0013 mg/kg. The results found show that fish in most cases comply with the standards stated in Commission Regulation (EC) No 1881/2006. Only one sample was high above the limit given by this Regulation. Therefore, it would be advisable to analyze more samples from a given location to control mercury content.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XLIX. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin CzechFoodChem 2019: Sborník příspěvků
ISBN
978-80-86909-98-1
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
146-150
Název nakladatele
Výzkumný ústav potravinářský Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
27. 5. 2019
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—