Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sledování obsahu rtuti v rybím mase

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877564" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877564 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2019.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2019.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Sledování obsahu rtuti v rybím mase

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této práce byla kontrola obsahu rtuti v rybím mase. Celková rtuť byla stanovena pomocí jednoúčelového atomového absorpčního spekrometru (AMA 254), jehož výhodou je měření bez nutné předúpravy vzorku. Celkem bylo analyzováno 41 vzorků různých druhů ryb a různého původu. Nejvíce bylo vzorků kapra obecného (n = 22), cejna velkého (n = 7) a pstruha duhového (n = 8). Vlastní analýza byla rozdělena dle druhu ryb, případně při větším množství vzorků, také dle lokality. Ve vyšetřovaných vzorcích se rozsah koncentrace rtuti pohyboval od 0,0042 ? 0,0011 mg/kg (kapr obecný ze Záhlinic) po 1,1084 ? 0,0362 mg/kg (candát obecný z Moravsko-slezské Harty). Vzorky ryb z Mušova, revíru Dyje 7, se pohybovaly v rozpětí hodnot obsahu rtuti od 0,0144 ? 0,0007 mg/kg do 0,1354 ? 0,0013 mg/kg. Zjištěné výsledky ukazují, že ryby ve většině případů vyhovují daným normám uvedených v Nařízení Komise č. 1881/2006. Pouze jeden vzorek byl nad limitem daným touto vyhláškou, proto by bylo vhodné analyzovat pro kontrolu obsahu rtuti větší množství vzorků z dané lokality.

  • Název v anglickém jazyce

    Monitoring of mercury content in fish meat

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this work was to the control of mercury content in fish meat. Total mercury was determined using a single-purpose atomic absorption spectrometer (AMA 254), with the advantage of measuring without the pre-treatment of the sample. Altogether 41 samples of different fish species and origin were analyzed. Most samples were common carp (n = 22), bream (n = 7) and rainbow trout (n = 8). The analysis itself was divided by the type of fish or in case of a large number of samples, also by location. In the tested samples, the mercury concentration ranged from 0,0042 ? 0,0011 mg/kg (the common carp from Záhlinice) to 1,1084 ? 0,0362 mg/kg (bream from Moravian-Silesian Harta). Fish samples from Mušov, Dyje 7, ranged for mercury values from 0,0144 ? 0,0007 mg/kg to 0,1354 ? 0,0013 mg/kg. The results found show that fish in most cases comply with the standards stated in Commission Regulation (EC) No 1881/2006. Only one sample was high above the limit given by this Regulation. Therefore, it would be advisable to analyze more samples from a given location to control mercury content.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XLIX. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin CzechFoodChem 2019: Sborník příspěvků

  • ISBN

    978-80-86909-98-1

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    146-150

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav potravinářský Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    27. 5. 2019

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku