The impact of mastitis on milk production parametres of dairy cows
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43878013" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43878013 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
slovinština
Název v původním jazyce
Vplyv mastitíd na ukazovatele mliečnej úžitkovosti dojníc
Popis výsledku v původním jazyce
Cieľom štúdie bolo v chove produkčných dojníc vyhodnotiť výskyt mastitíd a ich vplyv na reprodukčné ukazovatele. U sledovaných 127 kusov dojníc bolo vykonanej komplexné vyšetrenie zdravotného stavu mliečnej žľazy, klinické vyšetrenie, NK test a odber hromadnej vzorky mlieka od každej dojnice pre laboratórnu diagnostiku bakteriálnych pôvodcov mastitíd. Hodnotenými ukazovateľmi mlieka boli: nádoj, somatické bunky, tuk a bielkovina. Najčastejšie zisťovanými formami mastitíd boli latentné formy (38.1%), subklinické (21.6%) a klinické (7.6%).
Název v anglickém jazyce
The impact of mastitis on milk production parametres of dairy cows
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to evaluate the occurrence of mastitis and their impact on production of milk parameters in dairy cows herd from west Slovakia. A complex examination of the health status of mammary gland consisted from clinical exanimation of udder, assessment of Californian mastitis test, supplemented by the collection of mixed milk samples from each dairy cow and bacteriological examination with a gradual analysis of milk production and milk indicators. The evaluated milk parameters were: milk yield, somatic cell count (SCC), percentage of milk fat and protein. Latent (38.1%), subclinical (21.6%) and clinical (7.6%) forms of mastitis were most common in the monitored herd of dairy cows.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena alimentorum XL: Bezpečnosť a kvalita mliečnych a rastlinných komodít
ISBN
978-80-8077-620-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
670-679
Název nakladatele
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Štrbské pleso
Datum konání akce
15. 5. 2019
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—