Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Physicochemical Characterization of Home-Made Soap from Waste-Used Frying Oils

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878629" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878629 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216224:14310/20:00116546

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.mdpi.com/2227-9717/8/10/1219/htm" target="_blank" >https://www.mdpi.com/2227-9717/8/10/1219/htm</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/pr8101219" target="_blank" >10.3390/pr8101219</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Physicochemical Characterization of Home-Made Soap from Waste-Used Frying Oils

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The study aimed to describe the utilization of waste frying oils, originated mainly from households, in home-made soap production and to emphasize the advantages of soap biodegradation in comparison to biological treatment of oils. The physicochemical analyses of soaps were used to check the differences between the samples made of fresh and fried oils. Significant (p &lt; 0.05) difference between the soaps made of fresh/fried olive oil pair was obtained, while the rapeseed sample pair did not differ significantly (p &lt; 0.05). Malondialdehyde (MDA) exhibited notable differences with an increase from 1.94 ug/g to 2.33 ug/g for olive oil fresh/fried pair and from 3.43 ug/g to 4.10 ug/g for rapeseed-palm oil fresh/fried pair. The studies addressing the soap biodegradation process revealed that soaps are degrading up to four times faster than oils in waste processing plants. Literature data showed the syntrophic ways of soap degradation and degradation solely done by sulfate-reducing bacteria. Obtained results, same as literature data, indicated that soaps produced from fried plant oils represent acceptable products from the economic and environmental point of view. Soap production can be considered one of the possible ways toward reduction of waste oil disposal.

  • Název v anglickém jazyce

    Physicochemical Characterization of Home-Made Soap from Waste-Used Frying Oils

  • Popis výsledku anglicky

    The study aimed to describe the utilization of waste frying oils, originated mainly from households, in home-made soap production and to emphasize the advantages of soap biodegradation in comparison to biological treatment of oils. The physicochemical analyses of soaps were used to check the differences between the samples made of fresh and fried oils. Significant (p &lt; 0.05) difference between the soaps made of fresh/fried olive oil pair was obtained, while the rapeseed sample pair did not differ significantly (p &lt; 0.05). Malondialdehyde (MDA) exhibited notable differences with an increase from 1.94 ug/g to 2.33 ug/g for olive oil fresh/fried pair and from 3.43 ug/g to 4.10 ug/g for rapeseed-palm oil fresh/fried pair. The studies addressing the soap biodegradation process revealed that soaps are degrading up to four times faster than oils in waste processing plants. Literature data showed the syntrophic ways of soap degradation and degradation solely done by sulfate-reducing bacteria. Obtained results, same as literature data, indicated that soaps produced from fried plant oils represent acceptable products from the economic and environmental point of view. Soap production can be considered one of the possible ways toward reduction of waste oil disposal.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Processes

  • ISSN

    2227-9717

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    8

  • Číslo periodika v rámci svazku

    10

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000582854400001

  • EID výsledku v databázi Scopus