Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antioxidant properties of carrageenan films with addition of orange essential oil

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878635" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878635 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=110657;download=243807" target="_blank" >https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=110657;download=243807</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Antioxidant properties of carrageenan films with addition of orange essential oil

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The main aim of this research was to prepare edible films consisting of carrageenan, trehalose and orange essential oil with the addition of emulsifiers (Tween 20, Tween 80) and characterize their antioxidant properties by DPPH (2,2-diphenyl-1- picrylhydrazyl) and TPC (total polyphenol content) by Folin-Ciocalteau method. There were found that the addition of essential oil does not have a high impact on polyphenol content and antioxidant activity, but the best results were found when the trehalose was combined with orange essential oil and Tween. Total polyphenol content was 4.55 +- 0.16 mg gallic acid/g of sample and DPPH was 4.14 +- 0.15 % and 4.55 +- 0.09 %. It can be stressed out, that addition of essential oil into matrices of edible film has no so high impact on antioxidant properties, but the potential usage is also as the antimicrobial agent or with trehalose as a preserving of color and aroma of packaged food.

  • Název v anglickém jazyce

    Antioxidant properties of carrageenan films with addition of orange essential oil

  • Popis výsledku anglicky

    The main aim of this research was to prepare edible films consisting of carrageenan, trehalose and orange essential oil with the addition of emulsifiers (Tween 20, Tween 80) and characterize their antioxidant properties by DPPH (2,2-diphenyl-1- picrylhydrazyl) and TPC (total polyphenol content) by Folin-Ciocalteau method. There were found that the addition of essential oil does not have a high impact on polyphenol content and antioxidant activity, but the best results were found when the trehalose was combined with orange essential oil and Tween. Total polyphenol content was 4.55 +- 0.16 mg gallic acid/g of sample and DPPH was 4.14 +- 0.15 % and 4.55 +- 0.09 %. It can be stressed out, that addition of essential oil into matrices of edible film has no so high impact on antioxidant properties, but the potential usage is also as the antimicrobial agent or with trehalose as a preserving of color and aroma of packaged food.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLVI. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-714-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    279-287

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    3. 3. 2020

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku