Antioxidant properties of carrageenan films with addition of orange essential oil
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878635" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878635 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=110657;download=243807" target="_blank" >https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=110657;download=243807</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Antioxidant properties of carrageenan films with addition of orange essential oil
Popis výsledku v původním jazyce
The main aim of this research was to prepare edible films consisting of carrageenan, trehalose and orange essential oil with the addition of emulsifiers (Tween 20, Tween 80) and characterize their antioxidant properties by DPPH (2,2-diphenyl-1- picrylhydrazyl) and TPC (total polyphenol content) by Folin-Ciocalteau method. There were found that the addition of essential oil does not have a high impact on polyphenol content and antioxidant activity, but the best results were found when the trehalose was combined with orange essential oil and Tween. Total polyphenol content was 4.55 +- 0.16 mg gallic acid/g of sample and DPPH was 4.14 +- 0.15 % and 4.55 +- 0.09 %. It can be stressed out, that addition of essential oil into matrices of edible film has no so high impact on antioxidant properties, but the potential usage is also as the antimicrobial agent or with trehalose as a preserving of color and aroma of packaged food.
Název v anglickém jazyce
Antioxidant properties of carrageenan films with addition of orange essential oil
Popis výsledku anglicky
The main aim of this research was to prepare edible films consisting of carrageenan, trehalose and orange essential oil with the addition of emulsifiers (Tween 20, Tween 80) and characterize their antioxidant properties by DPPH (2,2-diphenyl-1- picrylhydrazyl) and TPC (total polyphenol content) by Folin-Ciocalteau method. There were found that the addition of essential oil does not have a high impact on polyphenol content and antioxidant activity, but the best results were found when the trehalose was combined with orange essential oil and Tween. Total polyphenol content was 4.55 +- 0.16 mg gallic acid/g of sample and DPPH was 4.14 +- 0.15 % and 4.55 +- 0.09 %. It can be stressed out, that addition of essential oil into matrices of edible film has no so high impact on antioxidant properties, but the potential usage is also as the antimicrobial agent or with trehalose as a preserving of color and aroma of packaged food.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLVI. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-714-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
279-287
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
3. 3. 2020
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—