Vliv času a teploty skladování vzorku na stabilitu kortizolu ve slinách prasat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878687" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878687 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://fvhe.vfu.cz/files/upload/media-verejnost/sborniky-z-konferenci/KMVP%202020_sborn%C3%ADk.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vfu.cz/files/upload/media-verejnost/sborniky-z-konferenci/KMVP%202020_sborn%C3%ADk.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv času a teploty skladování vzorku na stabilitu kortizolu ve slinách prasat
Popis výsledku v původním jazyce
S postupem času je stále větší snaha snižovat stres zvířat. K hodnocení stresu zvířat bylo vyvinuto několik metod, které využívají různé typy vzorků. S ohledem na dosavadní znalosti, živočišný druh (prase domácí) a technologii chovu jsme zvolili hodnocení stresu pomocí stanovení kortizolu ve vzorcích slin. Hladina kortizolu ve slinách může být ovlivněna mnoha faktory a doposud nemáme mnoho informací ohledně stability kortizolu ve slinách. Tento fakt je důvodem, proč jsme se zaměřili na vliv teploty a času na skladování vzorku. Vzorky jsme skladovali při chladničkové i pokojové teplotě a monitorovali jsme hladiny kortizolu po dobu 60 minut. Výsledky neukázaly žádný statisticky významný rozdíl v hladinách kortizolu mezi vzorky skladovanými při 4 °C a 25 °C.
Název v anglickém jazyce
Influence of sample storage time and temperature on cortisol stability in pig saliva
Popis výsledku anglicky
With the passage of time, there is an increasing consideration on reduction of environmental stress in animals. In order to asses the stress in animals, it has been developed several methods using different types of samples. With regard to present knowledge, animal species (domestic pig) ad breeding technology we have decided to evaluate stress level by assesment of cortisol in saliva samples. Multiple factors have impact on the level of saliva cortisol but there is still not many information about stability of cortisol in pigs saliva. So that is the reason why we have focused on time and temperature dependency of sample storage and cortisol levels assessment in samples. Samples were kept both in the fridge and room temperature and cortisol levels were monitored for 60 minutes. The results did not show any significant change in cortisol levels between the samples stored for 60 minutes in 4°C and 25°C.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XXII. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-846-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
78-80
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
20. 5. 2020
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—