Vliv složení krmných směsí na nutriční hodnotu svaloviny brojlerových kuřat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878847" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878847 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/wp-content/uploads/2020/10/14_10_2020-Sborn%C3%ADk_KOFERENCE.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/wp-content/uploads/2020/10/14_10_2020-Sborn%C3%ADk_KOFERENCE.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv složení krmných směsí na nutriční hodnotu svaloviny brojlerových kuřat
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo zjistit, zda náhrada sójového extrahovaného šrotu (50 % a 100 %), šrotem ze semen lupiny bílé (odrůda Zulika) ovlivnila kvalitu (obsah mastných kyselin) v tuku prsní a stehenní svaloviny u slepiček a kohoutků vykrmovaných kuřat (ROSS 308) v porovnání s kontrolní skupinou, kde krmné směsi byly pouze na bázi sójových produktů. Z hlediska kvality svalového tuku, hodnoceno na základě zastoupení jednotlivých skupin mastných kyselin (v g/100 g tuku), nasycené (SFA), mononenasycené (MUFA), polynenasycené n-6 FA a n-3 FA, lze vyvodit závěry, že obsah SFA se v prsní svalovině u slepiček i kohoutků se zvyšujícím se obsahem lupinového šrotu v dietě zvyšoval, naopak u stehenní svaloviny se snižoval. Obdobně i u MUFA byly statisticky významně vyšší P ? 0,05 průměrné hodnoty u prsní svaloviny slepiček i kohoutků u experimentálních skupin ve srovnání s kontrolou; u stehenní svaloviny statisticky významné rozdíly prokázány nebyly. U skupiny mastných kyselin n-6 FA, i přesto, že mezi některými průměry u jednotlivých skupin n-6 FA byly prokázány statisticky významné rozdíly, nelze na základě dosažených výsledků jednoznačně prokázat vliv lupinových diet na jejich obsah v prsní ani stehenní svalovině. Naopak, u skupiny mastných kyselin n-3 FA byl jednoznačně statisticky průkazný P ? 0,05 vliv podávaných experimentálních diet na obsah n-3 FA v tuku prsní i stehenní svaloviny, a to jak u slepiček, tak i u kohoutků. Výsledky dokládají, že s dávkou lupinového šrotu v dietě se zvyšuje i jejich obsah ve svalovém tuku vykrmovaných kuřat. Na základě zvýšeného obsahu n-3 FA v tuku svaloviny u pokusných kuřat lze konstatovat, že podávání krmných směsí na bázi lupinového šrotu ve výkrmu kuřat vede k zvýšení nutriční hodnoty svaloviny, jako jedné z významné potraviny ve výživě lidí.
Název v anglickém jazyce
Increasing the nutritional value of broiler chicken muscle fat using lupin meal in their diet
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to determine whether the replacement of soybean extracted meal (50% and 100%) with meal from white lupin seeds (Zulika variety) affected the quality (fatty acid content) of breast and thigh muscle fat in hens and cockerels of fattened chickens (ROSS 308) in comparison with the control group, where the feed mixtures were based on soybean products only. In terms of muscle fat quality, evaluated on the basis of the representation of individual groups of fatty acids (in g/100 g fat), saturated (SFA), monounsaturated (MUFA), polyunsaturated n-6 FA and n-3 FA, it can be concluded that the SFA content increased in the breast muscle in hens and cockerels with the increasing content of lupin meal in the diet, on the contrary, it decreased in the thigh muscle. Similarly, in MUFA, the mean values in the breast muscle of hens and cockerels were statistically significantly higher (P ? 0.05) in the experimental groups compared to the control; no statistically significant differences were found in the thigh muscle. In the group of n-6 FA fatty acids, despite the fact that statistically significant differences were demonstrated between some means in individual groups of n-6 FA, based on our results, the influence of lupin diets on their content in breast and thigh muscle could not be clearly demonstrated. On the contrary, in the group of n-3 FA fatty acids, the effect of the administered experimental diets on the content of n-3 FA in the fat of breast and thigh muscle was clearly statistically significant (P ? 0.05), both in hens and cockerels. The results show that with the increasing dose of lupin meal in the diet, their content in the muscle fat of fattened chickens also increases. Based on the increased content of n-3 FA in muscle fat in experimental chickens, it can be stated that the administration of feed mixtures based on lupin meal in fattened chickens leads to an increase in the nutritional value of their muscle which is one of the important foods in human nutrition.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Aktuální poznatky ve výživě a zdraví zvířat a bezpečnosti produktů 2020: sborník z konference
ISBN
978-80-7403-237-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
12-19
Název nakladatele
Výzkumný ústav živočišné výroby
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
14. 10. 2020
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—