Sezónní dynamika brakací a úhynů u dojnic ve vybraném chovu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878861" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878861 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sezónní dynamika brakací a úhynů u dojnic ve vybraném chovu
Popis výsledku v původním jazyce
Počet vyřazených a uhynulých dojnic může být podmíněn i klimatickými podmínkami, které ovlivňují prostředí stáje. Tato studie se zabývala sezónní dynamikou brakací a úhynů ve vybraném chovu v Moravskoslezském kraji. Za období let 2013-2017 bylo brakováno celkem 1613 dojnic (92,22 %). V chovu uhynulo nebo bylo utraceno 136 dojnic (8,43 %). Posouzením brakací se ukázalo, že chovatelé vyřazovali zvířata nejčastěji na podzim (30,94 %), a to v měsíci září (10,97 %). Monitoringem jednotlivých měsíců se dále potvrdilo, že vysoká míra brakací přetrvávala od srpna do ledna. Nejméně byly naopak vyřazovány dojnice v únoru (6,32 %), kdy nízká míra brakací pokračovala až do července. Detekována sezónnost vyřazování byla zhodnocena z pohledu nejčastější příčiny brakací, a to poruchy plodnosti (31,25 % všech brakací). Výsledky ukázaly, že sezónní dynamika brakací je infertilitou podmíněna. Nejvíce zaznamenaných úhynů bylo v období léta (30,88 %), a to shodně v červnu a v srpnu (11,76 %). Nejméně případů uhynulých dojnic bylo zjištěno v zimě (16,91 %), a to v měsíci únoru (1,47 %). Je však nutné uvést, že zhodnocením jednotlivých měsíců byla zaznamenána značná variabilita v míře úhynů během kalendářního roku, která snižuje statistickou významnost zjištěných výsledků. Rozdíly v četnosti úhynů byly prokázány pouze mezi létem a zimou (p < 0,01). Studie prokázala, že tepelný stres, kterému jsou dojnice v letním období vystavovány, se může projevit na míře brakací a úhynů ještě v samotném létě nebo zejména pak na podzim a případně i v zimě. Povědomí o sezónnosti v dynamice brakací a úhynů může přispět k lepšímu řízení stáda v období léta, které je pro dojnice kritické.
Název v anglickém jazyce
Seasonal dynamics of culling and deaths of dairy cows on a selected farm
Popis výsledku anglicky
The number of culled and dead dairy cows can also be conditioned with climatic conditions that affect the stable environment. This study dealt with the seasonal dynamics of culling and deaths in selected farm in the Moravian-Silesian Region. In the period 2013-2017, a total of 1613 dairy cows (92.22%) were culled. 136 dairy cows (19.7%) died or were killed on the farm. The assessment of culling showed that farmers eliminated animals most often in the autumn (30.94%), specifically in September (10.97%). Furthermore, the monitoring of individual months confirmed that the high rate of culling persisted from August to January. On the other hand, dairy cows were culled the least in February (6.32%), when the low rate of culling continued until July. The seasonality of culling, which was detected, was assessed in terms of the most common cause of culling, namely infertility (31.25% of all culling). The results showed that the seasonal dynamics of culling is conditioned by infertility. The highest number of recorded deaths was during the summer (30.88%), specifically in June and August (both in the same rate 11.76%). The fewest cases of dead dairy cows were found in winter (16.91%), the most in February (1.47%). However, it should be noted that the evaluation of each month was recorded considerable variability in the rate of deaths during a calendar year, which reduces the statistical significance of the results. Differences in the frequency of mortality were detected in only between summer and winter (p <0.01). The study showed that the heat stress to which dairy cows are exposed in the summer can be reflected in the rate of culling and deaths in the summer itself or especially in autumn and possibly in winter. Awareness of seasonality in the dynamics of culling and mortality can contribute to better herd management in the summer period, which is critical for dairy cows.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Ochrana zvířat a welfare 2020
ISBN
978-80-7305-844-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
32-41
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
24. 9. 2020
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—