Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

STEC a maso jatečných zvířat; Část 1: Odkud se vzaly STEC?

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879296" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879296 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2021-5/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2021-5/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    STEC a maso jatečných zvířat; Část 1: Odkud se vzaly STEC?

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Zkratkou STEC se označují sérotypy E. coli schopné produkovat shiga toxin. STEC zahrnuje podskupiny E. coli s mnoha různými vlastnostmi a faktory virulence. Jednou z těchto podskupin je patotyp EHEC, což jsou původci krvavých průjmů u lidí. Jako vehikulum pro přenos STEC byly popsány kromě nedostatečně tepelně opracovaných pokrmů z mletého hovězího masa (hamburgery) mělněné masné výrobky, nepasterované mléko, salát, melouny cantaloupe, jablečná šťáva, ale také zelenina. Mimo savčí střevní trakt jsou střevní bakterie ohrožovány predátorskými prvoky. Kmeny STEC, nositelé genů stx, vyvinuly obrannou strategii založenou na produkci shiga toxinu, jež může usmrtit eukaryotické buňky. Patogeneze STEC u člověka zahrnuje počáteční adhezi bakterií ke střevnímu epitelu v kyčelníku (ileum), později kolonizaci tlustého střeva s produkcí shiga toxinu. Dochází k narušení bariérové funkce epitelu a transportu iontů, což způsobuje průjem. Pro patogenezi EHEC je zásadní úsek genomu označený jako ostrov patogenity LEE (locus of enterocyte effacement).

  • Název v anglickém jazyce

    STEC and meat; Part 1: Where did STEC come from?

  • Popis výsledku anglicky

    STEC stands for E. coli serotypes capable of producing shiga toxin. STEC includes subgroups of E. coli with many different properties and virulence factors. One of these subgroups is the EHEC pathotype, which causes bloody diarrhea in humans. In addition to insufficiently cooked minced beef (hamburgers), minced meat products, unpasteurized milk, lettuce, cantaloupe, apple juice, but also vegetables have been described as a vehicle for STEC transmission. Outside the mammalian intestinal tract, intestinal bacteria are threatened by predatory protozoa. STEC strains, carriers of the stx genes, have developed a defense strategy based on the production of shiga toxin, which can kill eukaryotic cells. The pathogenesis of STEC in humans involves the initial adhesion of bacteria to the intestinal epithelium in the ileum, later colonization of the large intestine to produce shiga toxins. The epithelial barrier function and ion transport are disrupted, causing diarrhea. An essential part of the genome, called the locus of enterocyte effacement (LEE), is essential for the pathogenesis of EHEC.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    32

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    50-54

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus