Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Impact of wild sumac (Rhus coriaria L.) on the oxidation status of carp fillets in raw state and after heat treatment

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879450" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879450 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=110563;download=260549" target="_blank" >https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=110563;download=260549</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Impact of wild sumac (Rhus coriaria L.) on the oxidation status of carp fillets in raw state and after heat treatment

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of study was to evaluated the influence of wild sumac (Rhus coriaria L.) on the oxidation status of carp fillets in raw state and after heat treatment. 4 fillets of common carp fishes which used in study were divided to 4 parts. The caudal parts of fillet were used as control samples and another three parts of fillets were seasoned with Sumac in percentages: 1 %, 2 % and 3 %, respectively. Half of samples were analysed in raw state and another half samples after heat treatment. Antioxidant capacity (DPPH method) Thiobarbituric acid reactive substances content (TBARS) and free fatty acids were estimated. Antioxidant capacity of all analysed samples increased gradually with sumac percentage elevation. significant (P &lt; 0.05) effect sumac to reduction the TBARS values of carp meat after heat treatment was observed event after 1 % application. Free fatty acids of carp meat increased significantly (P &lt; 0.05) with addition 3 % and 2 % of Sumac to raw and heat treated samples, respectively. The study found the sumac has positive effect on antioxidant capacity and TBARS of carp meat.

  • Název v anglickém jazyce

    Impact of wild sumac (Rhus coriaria L.) on the oxidation status of carp fillets in raw state and after heat treatment

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of study was to evaluated the influence of wild sumac (Rhus coriaria L.) on the oxidation status of carp fillets in raw state and after heat treatment. 4 fillets of common carp fishes which used in study were divided to 4 parts. The caudal parts of fillet were used as control samples and another three parts of fillets were seasoned with Sumac in percentages: 1 %, 2 % and 3 %, respectively. Half of samples were analysed in raw state and another half samples after heat treatment. Antioxidant capacity (DPPH method) Thiobarbituric acid reactive substances content (TBARS) and free fatty acids were estimated. Antioxidant capacity of all analysed samples increased gradually with sumac percentage elevation. significant (P &lt; 0.05) effect sumac to reduction the TBARS values of carp meat after heat treatment was observed event after 1 % application. Free fatty acids of carp meat increased significantly (P &lt; 0.05) with addition 3 % and 2 % of Sumac to raw and heat treated samples, respectively. The study found the sumac has positive effect on antioxidant capacity and TBARS of carp meat.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-785-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    224-231

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    3. 3. 2021

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku