Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Trestné činy z oblasti potravin v České republice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879532" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879532 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie" target="_blank" >https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Trestné činy z oblasti potravin v České republice

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Trestné činy v oblasti potravin jsou definované v zákoně č. 40/2009 Sb., trestní zákoník a to v § 156 a § 157 jako ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty. Oba paragrafy mají stejnou skutkovou podstatu a liší se mírou zavinění (úmysl/nedbalost) a výší trestu. V této práci byly hodnoceny celkové počty registrovaných a objasněných trestných činů (dohromady § 156 a § 157), jež byly získány ze statistik poskytovaných Policí ČR v období let 2008-2020. Celkem za sledované období bylo zjištěno 246 trestných činů. Nejvíce a zároveň výrazně více trestných činů bylo registrováno v roce 2012 oproti roku 2011, kdy bylo zjištěno naopak nejméně těchto trestných činů. Trend celkové kriminality má ve sledovaném časovém období klesající tendenci. Na páchání trestných činů závadnými potravinami se také podílejí v průměru 14 % pachatelé opakovaně a z 16 % cizinci.

  • Název v anglickém jazyce

    Food offences in the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    Food offences are defined in Act No. 40/2009 Coll., The Criminal Code, in § 156 and § 157 as a threat to health from harmful foods and other objects. Both paragraphs have the same factual nature and differ in the degree of fault (intention/negligence) and the amount of the sentence. In this work, the total numbers of registered and clarified criminal offenses (together § 156 and § 157), which were obtained from statistics provided by the Police of the Czech Republic in the period 2008-2020, were evaluated. A total of 246 criminal offenses were registered during the period under review. The most and at the same time significantly more crimes were registered in 2012 compared to 2011, when, on the contrary, the least of these crimes were detected. The trend of total crime has a decreasing tendency in the observed period. On average, 14 % of repeat offenders and 16 % of foreigners also commit crimes with harmful food.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-785-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    465-473

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    3. 3. 2021

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku