Trestné činy z oblasti potravin v České republice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879532" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879532 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie" target="_blank" >https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Trestné činy z oblasti potravin v České republice
Popis výsledku v původním jazyce
Trestné činy v oblasti potravin jsou definované v zákoně č. 40/2009 Sb., trestní zákoník a to v § 156 a § 157 jako ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty. Oba paragrafy mají stejnou skutkovou podstatu a liší se mírou zavinění (úmysl/nedbalost) a výší trestu. V této práci byly hodnoceny celkové počty registrovaných a objasněných trestných činů (dohromady § 156 a § 157), jež byly získány ze statistik poskytovaných Policí ČR v období let 2008-2020. Celkem za sledované období bylo zjištěno 246 trestných činů. Nejvíce a zároveň výrazně více trestných činů bylo registrováno v roce 2012 oproti roku 2011, kdy bylo zjištěno naopak nejméně těchto trestných činů. Trend celkové kriminality má ve sledovaném časovém období klesající tendenci. Na páchání trestných činů závadnými potravinami se také podílejí v průměru 14 % pachatelé opakovaně a z 16 % cizinci.
Název v anglickém jazyce
Food offences in the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
Food offences are defined in Act No. 40/2009 Coll., The Criminal Code, in § 156 and § 157 as a threat to health from harmful foods and other objects. Both paragraphs have the same factual nature and differ in the degree of fault (intention/negligence) and the amount of the sentence. In this work, the total numbers of registered and clarified criminal offenses (together § 156 and § 157), which were obtained from statistics provided by the Police of the Czech Republic in the period 2008-2020, were evaluated. A total of 246 criminal offenses were registered during the period under review. The most and at the same time significantly more crimes were registered in 2012 compared to 2011, when, on the contrary, the least of these crimes were detected. The trend of total crime has a decreasing tendency in the observed period. On average, 14 % of repeat offenders and 16 % of foreigners also commit crimes with harmful food.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-785-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
465-473
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
3. 3. 2021
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—