Role vápníku, fosforu a fytázy ve výživě prasat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880057" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880057 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.periodik.cz/predplatne/casopis.php?akce=vydani&titul=3708&rok=2022&vydani=3" target="_blank" >https://www.periodik.cz/predplatne/casopis.php?akce=vydani&titul=3708&rok=2022&vydani=3</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Role vápníku, fosforu a fytázy ve výživě prasat
Popis výsledku v původním jazyce
Minerální látky patří mezi základní živiny ve výživě prasat. Obvykle se přidávají do krmných směsí, protože běžně obsažené složky v krmivu nemají dostatečně vysokou koncentraci těchto nutrientů ve srovnání s požadavky prasat v chovech. Míra začlenění přidaných minerálních složek společně s vitamíny představuje méně než 3 % z krmiva. Stanovení přesné koncentrace minerálních prvků v denní krmné dávce je velice důležité. Rozdíly v koncentraci minerálních látek v krmných složkách pro prasata přispívají ke snížené produkci zvířat a mohou také ohrozit jejich zdraví a pohodu. Při výrobě a sestavování krmiv pro prasata je potřeba zvážit vhodný poměr vápníku a fosforu pro zajištění adekvátního vstřebávání a využití obou minerálů. Aby se předešlo nedostatku, musí krmivo pro prasata zajistit individuální požadavky na přísun vápníku a fosforu, ale také poskytnout odpovídající poměr jednoho minerálu ke druhému. Rostlinné složky mají nízkou biologickou dostupnost fosforu pro prasata kvůli vazbě na fytát, který je všudypřítomnou komponentou všech krmných složek rostlinného původu. Fosfor napojený na fytát je však prasatům dostupný pouze částečně, protože endogenní fytázová aktivita ve sliznici tenkého střeva je nedostatečná k účinné defosforylaci fytátu. Proto se fytázové enzymy přidávané do krmiva komerčně používají již od 90. let minulého století. V současnosti se mikrobiální fytázy běžně využívají v komerčních chovech prasat. Použitím fytáz exogenních může být vylučování fosforu sníženo až o 30-60 %.
Název v anglickém jazyce
The role of calcium, phosphorus and phytase in pig nutrition
Popis výsledku anglicky
Minerals are among the essential nutrients in pig nutrition. They are usually added to compound feeds because conventional feed ingredients do not have a sufficiently high concentration of these nutrients compared to the requirements of the pigs on the farm. The rate of incorporation of added mineral components together with vitamins represents less than 3 % of the feed. Determining the exact concentration of mineral elements in the daily ration is very important. Variations in the concentration of minerals in pig diets contribute to reduced animal production and may also compromise the health and welfare of the animals. The appropriate ratio of calcium to phosphorus needs to be considered in the production and formulation of pig feed to ensure adequate absorption and utilisation of both minerals. To avoid deficiencies, pig feed must provide for individual calcium and phosphorus requirements, but also provide an adequate ratio of one mineral to the other. Plant-based ingredients have low bioavailability of phosphorus to pigs due to binding to phytate, which is a ubiquitous component of all plant-based feed ingredients. However, phosphorus bound to phytate is only partially available to pigs because endogenous phytase activity in the small intestinal mucosa is insufficient to effectively dephosphorylate phytate. Therefore, phytase enzymes added to feed have been used commercially since the 1990s. Currently, microbial phytases are commonly used in commercial pig farms. The use of exogenous phytases can reduce phosphorus excretion by up to 30-60 %.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Krmivářství
ISSN
1212-9992
e-ISSN
—
Svazek periodika
26
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
21-23
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—