Typy krmiv ve výživě psů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880065" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880065 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vetweb.cz/typy-krmiv-ve-vyzive-psu/" target="_blank" >https://vetweb.cz/typy-krmiv-ve-vyzive-psu/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Typy krmiv ve výživě psů
Popis výsledku v původním jazyce
Majitelé psů při výběru kompletního krmiva pro psy mají možnost volby. Mohou využít krmiva extrudovaná, za studena lisovaná, polovlhká a vlhká nebo mohou volit syrovou či vařenou stravu. Při vybírání vhodného krmiva je potřeba věnovat pozornost především, pro jakou kategorii psů je dané krmivo určené a komponentnímu a živinovému složení. Všechny zmíněné typy krmiv lze zakoupit v tržní síti a v případě syrové a vařené diety mohou majitelé krmnou dávku připravovat také doma sami. Komerčně vyrobené kompletní krmivo psovi poskytne vyvážené krmení, pokud je však volena syrová či vařená dieta, která je připravovaná doma majiteli, je nutné, aby majitelé měli dostatek znalostí o tomto typu krmiva, popřípadě aby se poradili s odborníkem, kvůli zabránění vzniku dysbalance živin (především mikroživin). Výroba extrudovaného, polovlhkého a vlhkého krmiva využívá působení vyšší teploty, což zajistí eliminaci hygienických a dietetických rizik a delší údržnost produktu. Výrobní proces krmiva lisovaného za studena používá teploty nižší. Syrová strava může představovat pro psa bakteriální či parazitární riziko, které však lze určitými procesy redukovat (např. dostatečné povařením daných složek krmné dávky). Každý z výše uvedených typů krmiva může psovi poskytnout optimální denní krmnou dávku za předpokladu, že mu je krmivo správně podáváno, optimálně dávkováno a po dobu před krmením vhodně skladováno.
Název v anglickém jazyce
Food type of dog nutrition
Popis výsledku anglicky
Dog owners can choose the type of food for their dogs. They can use dry, cold-pressed, semi-moist and wet foods or they can choose a raw or cooked diet. The category of dogs for which the food is intended and the ingredient and nutrient composition are the main points that dog owners should monitor on the packaging of the food. All the mentioned types of food can be bought on the market network and in the case of a raw or cooked food ration, the owners can also prepare the diet at home themselves. Commercially produced complete food will provide a balanced diet to the dog, but if it is chosen a raw or cooked diet prepared at home by owners, owners should have enough knowledge about this type of food, or they should consult food composition with an expert to avoid imbalance of nutrients (especially micronutrients). Production of dry, semi-moist and wet food uses higher temperatures, which ensures the elimination of hygiene and dietetic risks and long-lasting products. Manufacturing process of cold-pressed food uses lower temperatures. Raw food can represent a bacterial or parasitic risk, but it can be reduced by certain processes (e.g. by sufficient cooking of food ingredients). Each of the above-mentioned types of food can provide an optimal daily food ration for the dog, if the food is properly fed to the dog, dosed in a sufficient amount and stored correctly before using.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Svazek periodika
72
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
330-335
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—