Výskyt, detekce a druhová identifikace Salmonella spp. u jatečných prasat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880126" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880126 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vfu.cz/files/upload/693/Sbornik_IGA_2022.pdf" target="_blank" >https://www.vfu.cz/files/upload/693/Sbornik_IGA_2022.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výskyt, detekce a druhová identifikace Salmonella spp. u jatečných prasat
Popis výsledku v původním jazyce
Bakterie rodu Salmonella jsou jednou z hlavních příčin alimentárních onemocnění v zemích Evropské unie. Jde o druhou nejčastěji hlášenou zoonózu v EU ve druhé dekádě 21. století. Česká republika patří k zemím s trvale vysokým výskytem salmonelózy v lidské populaci. Chovy prasat jsou významným zdrojem salmonel a jatky představují jedno z klíčových míst, odkud se mohou salmonely dostávat do potravinového řetězce. U pozitivních zvířat jsou salmonely izolovány hlavně z mandlí, střeva a mezenteriálních mízních uzlin. Bakteriologické vyšetření orgánů a obsahu střeva prasat ihned po poražení je důležitým ukazatelem při hodnocení rizika kontaminace JUT. U prasat byly prokázány celkem 3 různé sérovary: S. Derby (mandle), S. Typhimurium (mízní uzliny) a monofazická S. Typhimurium (mízní uzliny). Pozitivní vzorky s nálezem S. Derby a S. Typhimurium pocházely z jednoho chovu prasat, ale od různých jedinců. Monofazická S. Typhimurium pocházela z jiného chovu prasat. Identifikované sérovary S. Derby a S. Typhimurium jsou běžně stanovovány v populaci prasat v zemích Evropské unie, kdy prasata jsou ve většině případů asymptomatickými nosiči.
Název v anglickém jazyce
Occurrence, detection and species identification of Salmonella spp. in slaughtered pigs
Popis výsledku anglicky
Salmonella bacteria are one of the main causes of foodborne diseases in the European Union. It is the second most frequently reported zoonosis in the EU in the second decade of the 21st century. The Czech Republic is one of the countries with a consistently high incidence of salmonellosis in the human population. Pig farms are a significant source of salmonella and slaughterhouses are one of the key places where salmonella can enter the food chain. In positive animals, Salmonella are mainly isolated from the tonsils, intestine and mesenteric lymph nodes. Bacteriological examination of the organs and intestinal contents of pigs immediately after slaughter is an important indicator in the assessment of the risk of JUT contamination. A total of 3 different serovars have been demonstrated in pigs: S. Derby (tonsils), S. Typhimurium (lymphatic nodes) and monophasic S. Typhimurium (lymphatic nodes). The identified serovars S. Derby and S. Typhimurium are commonly determined in the pig population in the countries of the EU, where pigs are asymptomatic carriers in most cases.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
SBORNÍK PŘÍSPĚVKŮ z výsledků řešení projektů IGA VETUNI Brno 2022 financovaných z prostředků účelové podpory na specifický vysokoškolský výzkum MŠMT na rok 2022
ISBN
978-80-7305-880-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
91-94
Název nakladatele
Veterinární univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
13. 12. 2022
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—