Barevná stabilita biologicky rozložitelných obalů s přídavkem pylu z černého bezu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880637" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880637 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.slpk.sk/eldo/2023/dl/9788082660282/9788082660282.pdf" target="_blank" >http://www.slpk.sk/eldo/2023/dl/9788082660282/9788082660282.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.15414/2023.sqf23-psp" target="_blank" >10.15414/2023.sqf23-psp</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Barevná stabilita biologicky rozložitelných obalů s přídavkem pylu z černého bezu
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem studie bylo sledovat změny vybraných barevných charakteristik chitosanových obalů připravených s přídavky bezového pylu (0.075 g; 0.15 g a 0.3 g). Z výsledků měření metodu analýzy obrazu vyplývá, že díky pylu dochází k nejvýraznějším změnám u indexu žlutosti (Y) a to v návaznosti na množství přidaného pylu. Hodnoty Y byly 13,46±2,68 pro kontrolu, 76,46±2,32 pro vzorek s přídavkem 0,3 g pylu na začátku měření a 20,52±2,81 pro kontrolu, 144,26±4,16 pro vzorek s přídavkem 0,3 g pylu na konci měření (p < 0.05).
Název v anglickém jazyce
Color stability of biodegradable packaging with added elderberry pollen
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to evaluate color characteristics changes of chitosan packaging prepared with the addition of elderberry pollen (0.075 g, 0.15 g and 0.3 g) during the four mounts storage. The image analysis results show that pollen causes the most marked changes in the yellowness index (Y) in the context of the amount of pollen addition. The Y values were 13.46±2.68 for the control, 76.46±2.32 for the sample with the addition of 0.3 g of pollen at the beginning of measurement and 20.52±2.81 for the control, 144.26±4.16 for the sample with the addition of 0,3 g of pollen at the end of the measurement (p < 0.05).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Bezpečnosť a kvalita potravín - zborník vedeckých prác
ISBN
978-80-8266-028-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
78-84
Název nakladatele
Slovenská spoločnosť pre poľnohospodárske, lesnícke, potravinárske a veterinárske vedy pri SAV
Místo vydání
Bratislava
Místo konání akce
Piešťany
Datum konání akce
29. 3. 2023
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—