Prevence výskytu původců alimentárních nákaz u jatečných zvířat v předporážkovém období
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880674" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880674 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-5-casopisu-maso-rok-2023/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-5-casopisu-maso-rok-2023/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Prevence výskytu původců alimentárních nákaz u jatečných zvířat v předporážkovém období
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem tohoto přehledového článku je poskytnout informace o preventivních opatření proti výskytu původců alimentárních onemocnění charakteru zoonóz u jatečných zvířat v předporážkovém období. Studie vychází z vědeckých stanovisek, které publikovala EFSA o problematice bezpečnosti hovězího, vepřového a drůbežího masa. V chovech prasat jsou nejčastější opatření k prevenci výskytu salmonel. Zaměřená jsou na ošetření krmiva nebo napájecí vody včetně použití vhodných probiotik. Dalším opatřením je vakcinace a samozřejmě pravidelná sanitace, která se týká také přepravních prostředků pro transport prasat na jatky. V chovech skotu jsou četná opatření směřována proti výskytu shiga toxin-produkujících Escherichia coli (STEC). I zde jsou efektivní vakcinace, sanitace a biologická bezpečnost farem. Úplná eliminace STEC z chovů přežvýkavců je však patrně nemožná. V chovech drůbeže, zejména kuřat, jsou preventivní opatření zaměřená proti salmonelám a Campylobacter spp. Moderní metodou k potlačení uvedených patogenů mohou být bakteriofágy. Avšak jednou z nevýhod rozšířené aplikace bakteriofágů na farmách je schopnost bakterií získat odolnost vůči svému fágu. Pro všechny druhy jatečných zvířat je pro snižování výskytu patogenů účinným prostředkem biologická bezpečnost farem, prevence zavlečení patogenů nově nakoupenými zvířaty, péče o nezávadnost krmiva a napájecí vody, pravidelná a účinná sanitace na farmách i transportních prostředků.
Název v anglickém jazyce
Pre-harvest interventions to control foodborne pathogens in slaughter animals
Popis výsledku anglicky
The aim of this review article is to provide information on preventive measures against the occurrence of foodborne agents in slaughter animals in the pre-harvest period. The study is based on scientific opinions published by EFSA on the safety of beef, pork and poultry meat. In pig farms, the most common measures are to prevent the occurrence of salmonella. They are focused on in-feed treatments, including the use of appropriate probiotics. Another measure is vaccination and, of course, regular cleaning and disinfection, which also applies to trailers for transporting pigs to slaughterhouses. In cattle farms, numerous measures are directed against the occurrence of shiga toxin-producing Escherichia coli (STEC). Vaccination, cleaning and disinfection and biosecurity of farms are also effective here. However, the complete elimination of STEC from ruminant farms is probably impossible. In poultry farms, especially broilers, preventive measures against salmonella and Campylobacter spp. Bacteriophages can be a modern method to control the mentioned pathogens. However, one of the disadvantages of the widespread application of bacteriophages on farms is the ability of bacteria to acquire resistance to their phage. For all types of slaughter animals, an effective means of reducing the risk and spread of foodborne pathogens is biosecurity of farms, prevention of the introduction of pathogens by newly purchased animals, care for the safety of feed and drinking water, regular and effective cleaning and disinfection on farms including trailers.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
34
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
20-26
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—