Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv prášku z potemníka moučného (Tenebrio molitor) na senzorickou jakost bezlepkového chleba

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880723" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880723 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://fvhe.vetuni.cz/files/upload/1697/LII.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20Sbornik%202023.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vetuni.cz/files/upload/1697/LII.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20Sbornik%202023.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv prášku z potemníka moučného (Tenebrio molitor) na senzorickou jakost bezlepkového chleba

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vzhledem k vzrůstajícímu výskytu onemocnění spojených s lepkem je nezbytné zabývat se vývojem bezlepkových výrobků, které by současně byly nutričně vyvážené. Za účelem zvýšení nutriční hodnoty je možné přidávat do bezlepkových chlebů jak rostlinnou vlákninu, tak i hmyzí prášek jako zdroj vlákniny i proteinů. Cílem této práce bylo vyhodnotit vliv přídavku prášku z potemníka moučného (Tenebrio molitor) v kombinaci s dalšími rostlinnými druhy vlákniny na organoleptické vlastnosti bezlepkových chlebů. Panel 19 školených hodnotitelů provedl jak kvantitativní deskriptivní, tak i hedonickou analýzu. Vzorek s nejvyšším obsahem hmyzího prášku (13 %) vykazoval nejnižší intenzitu typické chlebové vůně (3,5) a současně nejvyšší intenzity cizí vůně (4,6) i cizí chuti (6,7). Vzorky s přidanou směsí rostlinné vlákniny vykazovaly statisticky významně nižší tvrdost, vyšší vlhkost a vyšší pórovitost. Vyšší přídavek hmyzího prášku vedl k lepšímu vybarvení kůrky. Vzorek s přídavkem hmyzího prášku 9 % se vyznačoval nejvyšším hodnocením v příjemnosti vzhledu i textury a dosahoval tak společně se směsnými vzorky nejvyšší celkové hodnocení.

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of mealworm (Tenebrio molitor) powder on gluten-free bread sensory quality

  • Popis výsledku anglicky

    Given the increasing prevalence of gluten-related diseases, it is essential to address the development of gluten-free products that are also nutritionally balanced. In order to increase the nutritional value, both plant fibre and insect powder can be added to gluten-free breads as a source of both fibre and protein. The aim of this study was to evaluate the effect of the addition of mealworm (Tenebrio molitor) powder in combination with other plant fibre species on the organoleptic properties of gluten-free breads. A panel of 19 trained evaluators performed both quantitative descriptive and hedonic analyses. The sample with the highest insect powder content (13%) showed the lowest intensity of typical bread aroma (3.5) and simultaneously the highest intensities of foreign aroma (4.6) and foreign taste (6.7). Samples with added plant fibre mixture showed statistically significantly lower hardness, higher moisture content and higher porosity. Higher addition of insect powder resulted in better crust colouration. The sample with 9% insect powder was the highest in terms of pleasantness of appearance and texture and, together with the samples containing mixture of plant fibre, had the highest overall score.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hygiena a technologie potravin LII. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů

  • ISBN

    978-80-7305-934-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    302-308

  • Název nakladatele

    Veterinární univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    25. 10. 2023

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku