Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Taste buds in the epithelium of the skin of the mouth and on tactile whiskers of fish: are there some differences?

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880903" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880903 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.periodik.cz/predplatne/casopis.php?akce=vydani&titul=3708&rok=2023&vydani=4" target="_blank" >https://www.periodik.cz/predplatne/casopis.php?akce=vydani&titul=3708&rok=2023&vydani=4</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    slovinština

  • Název v původním jazyce

    Chuťové poháriky v epiteli kože papuľky a hmatových fúzikov rýb: existujú rozdiely?

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tu na podklade desiatich druhov rýb dokumentujeme rozdiely v prítomnosti a koncentrácii chuťových pohárikov v epiteli kože v oblasti papuľky a tiež v epiteli kože hmatových fúzikov. Ide o boleňa dravého, zubáča veľkoústeho, pleskáča vysokého, karasa strieborného, koi kapra, ostrieža riečneho, ploticu obyčajnú, sumčeka amerického, sumca veľkého a šťuku obyčajnú. Histologicky sa jedná o viacvrstvový nerohovatejúci dlaždicový epitel, ktorý predominantne pozostáva z keratinocytov, potom individuálnych alebo aj viacpočetných mucinóznych pohárikových buniek a tiež chuťových pohárikov. Chuťové poháriky sú v epiteli v oblasti papuľky v závislosti od jednotlivých druhov rýb neprítomné (ostriež riečny, šťuka obyčajná), prítomné individuálne (boleň dravý, zubáč veľkoústy, pleskáč vysoký, karas strieborný, koi kapor, plotica obyčajná a sumček americký), alebo sa vyskytujú v málopočetných skupinkách (sumec veľký). V rámci spracovaného materiálu hmatových fúzikov boli chuťové poháriky viditeľné v málopočetných (koi kapor, sumec veľký) alebo početných skupinkách (sumček americký). Výsledky naznačujú vzťahy medzi prítomnosťou, koncentráciou chuťových pohárikov a správaním jednotlivých druhov rýb v priebehu vyhľadávania potravy.

  • Název v anglickém jazyce

    Taste buds in the epithelium of the skin of the mouth and on tactile whiskers of fish: are there some differences?

  • Popis výsledku anglicky

    Using ten freshwater fish species, we document differences in the presence and concentration of taste buds in the skin epithelium of the mouth and in the skin epithelium of the tactile whiskers. The species are Leuciscuss aspius, Sander lucioperca, Abramis brama, Carassius gibelio, Cyprinus rubrofuscus, Perca fluviatilis, Rutilus rutilus, Ameiurus nebulosus, Silurus glanis and Esox lucius. Histologically, nonkeratinized stratified squamous epithelium predominantly composed of keratinocytes, individual or multiple mucinous goblet cells and taste buds was identified. Depending on the individual fish species, taste buds were completely absent in the epithelium of the mouth (Perca fluviatilis, Esox lucius), were present individually (Aspius aspius, Sander lucioperca, Abramis brama, Carassius auratus, Cyprinus rubrofuscus, Rutilus rutilus, Ameiurus nebulosus) or occurred in sparse groups (Silurus glanis). Within the processed material of the tactile whiskers, taste buds were visible as sparse groups (Cyprinus rubrofuscus, Silurus glanis) or as numerous groups (Ameiurus nebulosus). The results suggest relationships between the presence and concentration of taste buds, and foraging behaviour of individual fish species.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Krmivářství

  • ISSN

    1212-9992

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    27

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    32-35

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus