Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Oxidation Status and Antioxidant Activity of Analogue Meat Products in Modified Atmosphere Packaging

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F24%3A43881218" target="_blank" >RIV/62157124:16270/24:43881218 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.mdpi.com/2076-3417/14/15/6713" target="_blank" >https://www.mdpi.com/2076-3417/14/15/6713</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/app14156713" target="_blank" >10.3390/app14156713</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Oxidation Status and Antioxidant Activity of Analogue Meat Products in Modified Atmosphere Packaging

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The study aims to assess the impact of modified atmosphere packaging (MAP) on the oxidation status of five types of analogue meat products, crucial for extending shelf life and maintaining quality, and seeks to optimize packaging strategies to mitigate oxidation and provide possible solutions for enhancing the overall quality of analogue meat products. Gas ratios in MAP, as well as thiobarbituric acid reactive substances (TBARS), free fatty acids (FFA), total polyphenol content, and antioxidant capacity were assessed through four different assays (2,2-diphenyl-1-picryl-hydrazyl: DPPH, Azino-Bis (3-Ethylbenzothiazoline-6-Sulfonic Acid): ABTS, Ferric Reducing Antioxidant Power: FRAP, Cupric reducing antioxidant capacity: CUPRAC) for analogue meat products (steak, noodles, filet, burger, and mince) on the last day of their shelf life. O-2 ratios in the MAP for all the products did not differ significantly (p &gt; 0.05), but CO2 concentrations significantly differed (p &gt; 0.05) in the MAP of the evaluated products. The minced product exhibited higher oxidative stability with the lowest TBARS (3.20 mg MDA&lt;middle dot&gt;kg(-1)) and FFA (1.12% total fat as oleic acid), along with a high antioxidant capacity (DPPH: 32.26, ABTS: 4.49% inhibition, CUPRAC: 11.48 Trolox mmol/kg). The filet product was more susceptible to the oxidation process, as evidenced by the significantly (p &gt; 0.05) higher TBARS value (9.71 mg MDA&lt;middle dot&gt;kg(-1)), lower polyphenol content (1.01 mg gallic acid/g), and antioxidant capacity (FRAP: 4.75 mmol/g, CPRAC: 5.57 Trolox mmol/kg).

  • Název v anglickém jazyce

    Oxidation Status and Antioxidant Activity of Analogue Meat Products in Modified Atmosphere Packaging

  • Popis výsledku anglicky

    The study aims to assess the impact of modified atmosphere packaging (MAP) on the oxidation status of five types of analogue meat products, crucial for extending shelf life and maintaining quality, and seeks to optimize packaging strategies to mitigate oxidation and provide possible solutions for enhancing the overall quality of analogue meat products. Gas ratios in MAP, as well as thiobarbituric acid reactive substances (TBARS), free fatty acids (FFA), total polyphenol content, and antioxidant capacity were assessed through four different assays (2,2-diphenyl-1-picryl-hydrazyl: DPPH, Azino-Bis (3-Ethylbenzothiazoline-6-Sulfonic Acid): ABTS, Ferric Reducing Antioxidant Power: FRAP, Cupric reducing antioxidant capacity: CUPRAC) for analogue meat products (steak, noodles, filet, burger, and mince) on the last day of their shelf life. O-2 ratios in the MAP for all the products did not differ significantly (p &gt; 0.05), but CO2 concentrations significantly differed (p &gt; 0.05) in the MAP of the evaluated products. The minced product exhibited higher oxidative stability with the lowest TBARS (3.20 mg MDA&lt;middle dot&gt;kg(-1)) and FFA (1.12% total fat as oleic acid), along with a high antioxidant capacity (DPPH: 32.26, ABTS: 4.49% inhibition, CUPRAC: 11.48 Trolox mmol/kg). The filet product was more susceptible to the oxidation process, as evidenced by the significantly (p &gt; 0.05) higher TBARS value (9.71 mg MDA&lt;middle dot&gt;kg(-1)), lower polyphenol content (1.01 mg gallic acid/g), and antioxidant capacity (FRAP: 4.75 mmol/g, CPRAC: 5.57 Trolox mmol/kg).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Applied Sciences-Basel

  • ISSN

    2076-3417

  • e-ISSN

    2076-3417

  • Svazek periodika

    14

  • Číslo periodika v rámci svazku

    15

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    001287867100001

  • EID výsledku v databázi Scopus