Změny v živinovém složení krmných směsí při náhradě sójového extrahovaného šrotu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F24%3A43881269" target="_blank" >RIV/62157124:16270/24:43881269 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://naschov.cz/zmeny-v-zivinovem-slozeni-krmnych-smesi-se-srotem-z-odslupkovanych-lupinovych-semen/" target="_blank" >https://naschov.cz/zmeny-v-zivinovem-slozeni-krmnych-smesi-se-srotem-z-odslupkovanych-lupinovych-semen/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Změny v živinovém složení krmných směsí při náhradě sójového extrahovaného šrotu
Popis výsledku v původním jazyce
Semena lupiny bílé (Lupinus albus) jsou významným zdrojem unikátních aminokyselin i mastných kyselin s optimálním zastoupením a poměrem polynenasycených mastných kyselin n-3 a n-6. Z uvedeného důvodu dlouhodobě sledujeme nutriční hodnotu jednotlivých odrůd lupiny bílé pro možnost využít její semena jako významný zdroj zejména bílkovin, ale i zdroj vysoce kvalitního oleje ve výživě zvířat, a tím posílit soběstačnost krmivové základny České republiky v proteinových zdrojích a omezit tak, resp. minimalizovat množství importovaných sójových produktů pro výrobu krmných směsí a podpořit produkci tuzemských proteinových krmiv, posílit soběstačnost v oblasti proteinových komodit a využívat bílkoviny z evropských vegetabilních zdrojů.
Název v anglickém jazyce
Changes in the nutrient composition of feed mixtures when replacing extracted soybean meal
Popis výsledku anglicky
White lupin (Lupinus albus) seeds are a significant source of unique amino acids and fatty acids, featuring an optimal ratio of n-3 and n-6 polyunsaturated fatty acids. Due to this, we have been closely monitoring the nutritional value of various white lupin varieties to explore their potential use as a vital protein source, as well as a source of high-quality oil in animal nutrition. This initiative aims to enhance the Czech Republic’s feed base self-sufficiency in protein sources, reduce or eliminate the reliance on imported soy products for the production of feed mixtures, and support the domestic production of protein feed by utilising protein from European plant sources.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510136" target="_blank" >QJ1510136: Optimalizace proteinové výživy monogastrických zvířat na bázi odrůd semen lupiny bílé (Lupinus albus)</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Krmivářství
ISSN
1212-9992
e-ISSN
—
Svazek periodika
28
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
34-37
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—