Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Změny v živinovém složení krmných směsí při náhradě sójového extrahovaného šrotu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F24%3A43881269" target="_blank" >RIV/62157124:16270/24:43881269 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://naschov.cz/zmeny-v-zivinovem-slozeni-krmnych-smesi-se-srotem-z-odslupkovanych-lupinovych-semen/" target="_blank" >https://naschov.cz/zmeny-v-zivinovem-slozeni-krmnych-smesi-se-srotem-z-odslupkovanych-lupinovych-semen/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Změny v živinovém složení krmných směsí při náhradě sójového extrahovaného šrotu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Semena lupiny bílé (Lupinus albus) jsou významným zdrojem unikátních aminokyselin i mastných kyselin s optimálním zastoupením a poměrem polynenasycených mastných kyselin n-3 a n-6. Z uvedeného důvodu dlouhodobě sledujeme nutriční hodnotu jednotlivých odrůd lupiny bílé pro možnost využít její semena jako významný zdroj zejména bílkovin, ale i zdroj vysoce kvalitního oleje ve výživě zvířat, a tím posílit soběstačnost krmivové základny České republiky v proteinových zdrojích a omezit tak, resp. minimalizovat množství importovaných sójových produktů pro výrobu krmných směsí a podpořit produkci tuzemských proteinových krmiv, posílit soběstačnost v oblasti proteinových komodit a využívat bílkoviny z evropských vegetabilních zdrojů.

  • Název v anglickém jazyce

    Changes in the nutrient composition of feed mixtures when replacing extracted soybean meal

  • Popis výsledku anglicky

    White lupin (Lupinus albus) seeds are a significant source of unique amino acids and fatty acids, featuring an optimal ratio of n-3 and n-6 polyunsaturated fatty acids. Due to this, we have been closely monitoring the nutritional value of various white lupin varieties to explore their potential use as a vital protein source, as well as a source of high-quality oil in animal nutrition. This initiative aims to enhance the Czech Republic’s feed base self-sufficiency in protein sources, reduce or eliminate the reliance on imported soy products for the production of feed mixtures, and support the domestic production of protein feed by utilising protein from European plant sources.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510136" target="_blank" >QJ1510136: Optimalizace proteinové výživy monogastrických zvířat na bázi odrůd semen lupiny bílé (Lupinus albus)</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Krmivářství

  • ISSN

    1212-9992

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    28

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    34-37

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus