Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Produkce, spotřeba a obchod se zvěřinou

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F24%3A43881278" target="_blank" >RIV/62157124:16270/24:43881278 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-7-casopisu-maso-rok-2024/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-7-casopisu-maso-rok-2024/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Produkce, spotřeba a obchod se zvěřinou

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Spotřeba potravin na jednoho obyvatele v roce 2022 se meziročně snížila na 793 kg. Celková spotřeba masa byla 82,9 kg/osobu/rok, přičemž zvěřina představovala pouze 1,1 kg. V mysliveckém roce 2023/2024 byly zaznamenány rekordní odstřely zvěře jelení, daňčí, mufloní a černé, zatímco u zvěře drobné dochází k postupnému úbytku. Současná doba přináší pro české lesnictví a vlastníky lesů řadu nejistot a produkce zvěře se může stát důležitou. V loňském roce bylo vyprodukováno 19105,5 tuny zvěřiny hlavních druhů lovné zvěře. Za rostoucím počtem ulovených divokých prasat stojí kromě jejich narůstající populace také mimořádná veterinární opatření vydaná v souvislosti s výskytem afrického moru prasat, která nařizují intenzivní celoroční lov volně žijících prasat. Zhruba 80 % v ČR ulovené a zpracované zvěřiny se vyváží do zahraničí, přičemž vývoz výrazně převyšuje její dovoz. Nejvíce zvěřiny bylo v roce 2023 vyvezeno do Německa, ale dovezeno z Německa. Hodnota vyvezené zvěřiny činila celkem 249,1 milionu Kč. Výkupní ceny zvěřiny se pohybují od 15 do 90 Kč, prodejní ceny zpracované zvěřiny od 150 do 950 Kč u hlavních druhů lovné zvěře. Cílem Evropského týdne zvěřiny bylo propojit všechny příznivce zvěřiny od lesa až po vidličku. Lesy České republiky otevřely v loňském roce dvě nové zpracovny zvěřiny. Na 60 místech v celé ČR si tak lidé mohou koupit zvěřinu. Prodej zvěřiny je jedním z ekonomických pilířů fungování myslivosti.

  • Název v anglickém jazyce

    Venison production, consumption and trade

  • Popis výsledku anglicky

    Food consumption per person in 2022 decreased year-on-year to 793 kg. Total meat consumption was 82.9 kg/person/year, with venison accounting for only 1.1 kg. In the hunting year 2023/2024, record shootings of deer, fallow deer, mouflon and wild boar were recorded, while there is a gradual decrease in small game. The current era brings a number of uncertainties for Czech forestry and forest owners, and game production may become important. Last year, 19,105.5 tons of venison of the main game species were produced. In addition to their growing population, the growing number of hunted wild boars is also due to the extraordinary veterinary regulations issued in connection with the occurrence of African swine fever, which mandate intensive year-round hunting of wild boars. Roughly 80% of game caught and processed in the Czech Republic is exported abroad, with exports significantly exceeding imports. Most venison was exported to Germany in 2023, but imported from Germany. The value of the exported venison amounted to a total of 249.1 million CZK. Purchase prices of venison range from 15 to 90 CZK, selling prices of processed venison from 150 to 950 CZK for the main game species. The aim of the European Game Meat Week was to connect all fans of venison from the forest to the fork. Forests of the Czech Republic opened two new venison processing plants last year. People can thus buy venison at 60 locations throughout the Czech Republic. The sale of venison is one of the economic pillars of hunting.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    35

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    4-10

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus