Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Certifikovaná metodika určená pro kvantifikaci probiotik v doplňcích stravy pomocí qPCR

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F24%3A43881773" target="_blank" >RIV/62157124:16270/24:43881773 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://agronavigator.cz/sites/default/files/users/user448/CM_qPCR.pdf" target="_blank" >https://agronavigator.cz/sites/default/files/users/user448/CM_qPCR.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Certifikovaná metodika určená pro kvantifikaci probiotik v doplňcích stravy pomocí qPCR

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Doplňkový postup pro konfirmaci výsledků dosažených pomocí multiplexní metody založené na MOL-PCR a 16S rDNA sekvenování je založen na metodě kvantitativní PCR (qPCR) a zahrnuje následující druhy nejčastěji využívaných probiotických bakterií: Ligilactobacillus salivarius, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium longum subsp. infantis, Bifidobacterium longum subsp. longum, Lactobacillus casei, Lacticaseibacillus paracasei, Lacticaseibacillus rhamnosus, Lactobacillus acidophilus, Limosilactobacillus fermentum, Lactobacillus helveticus, Lactiplantibacillus plantarum, Lactococcus lactis, Pediococcus acidilactici, Streptococcus salivarius, Streptococcus thermophilus, Heyndrickxia coagulans, Bifidobacterium animalis subsp. lactis, Enterococcus faecalis, Enterococcus faecium, Bacillus subtilis, Lactobacillus gasseri, Limosilactobacillus reuteri, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, Lactobacillus jensenii, Saccharomyces cerevisiae, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus a Streptococcus pyogenes. Uvedený postup je možné použít komplementárně k MOL-PCR a sekvenování nebo samostatně v závislosti na požadavcích zadavatele nebo provádějící laboratoře.

  • Název v anglickém jazyce

    Certified methodology designed for the quantification of probiotics in dietary supplements using qPCR

  • Popis výsledku anglicky

    The additional procedure for confirming the results achieved using the multiplex method based on MOL-PCR and 16S rDNA sequencing is based on the quantitative PCR (qPCR) method and includes the following types of most commonly used probiotic bacteria: Ligilactobacillus salivarius, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium longum subsp. infantis, Bifidobacterium longum subsp. longum, Lactobacillus casei, Lacticaseibacillus paracasei, Lacticaseibacillus rhamnosus, Lactobacillus acidophilus, Limosilactobacillus fermentum, Lactobacillus helveticus, Lactiplantibacillus plantarum, Lactococcus lactis, Pediococcus acidilactici, Streptococcus salivarius, Streptococcus thermophilus, Heyndrickxia coagulans, Bifidobacterium animalis subsp. lactis, Enterococcus faecalis, Enterococcus faecium, Bacillus subtilis, Lactobacillus gasseri, Limosilactobacillus reuteri, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, Lactobacillus jensenii, Saccharomyces cerevisiae, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus and Streptococcus pyogenes. The mentioned procedure can be used complementary to MOL-PCR and sequencing or separately, depending on the requirements of the client or the performing laboratory.

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10608 - Biochemistry and molecular biology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK22020101" target="_blank" >QK22020101: Multiplexní detekce DNA probiotických bakterií a kvasinek v doplňcích stravy pomocí technologií xMAP a qPCR</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    ISBN: 978-80-7305-969-9

  • Číslo předpisu

    ISBN 978-80-7305-969-9

  • Technické parametry

    21/2024

  • Ekonomické parametry

    Ekonomický přínos pro uživatele SZPI bude spočívat především v efektivnější kontrole trhu s probiotickými doplňky stravy. Přímý ekonomický přínos bude měřitelný u SVÚ Jihlava, který obohatí své portfolio akreditovaných metod.

  • Označení certifikačního orgánu

    Státní zemědělská a potravinářská inspekce Květná 15, 603 00 Brno

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku

    B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy