Certifikovaná metodika určená pro kvantifikaci probiotik v doplňcích stravy pomocí qPCR
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F24%3A43881773" target="_blank" >RIV/62157124:16270/24:43881773 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://agronavigator.cz/sites/default/files/users/user448/CM_qPCR.pdf" target="_blank" >https://agronavigator.cz/sites/default/files/users/user448/CM_qPCR.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Certifikovaná metodika určená pro kvantifikaci probiotik v doplňcích stravy pomocí qPCR
Popis výsledku v původním jazyce
Doplňkový postup pro konfirmaci výsledků dosažených pomocí multiplexní metody založené na MOL-PCR a 16S rDNA sekvenování je založen na metodě kvantitativní PCR (qPCR) a zahrnuje následující druhy nejčastěji využívaných probiotických bakterií: Ligilactobacillus salivarius, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium longum subsp. infantis, Bifidobacterium longum subsp. longum, Lactobacillus casei, Lacticaseibacillus paracasei, Lacticaseibacillus rhamnosus, Lactobacillus acidophilus, Limosilactobacillus fermentum, Lactobacillus helveticus, Lactiplantibacillus plantarum, Lactococcus lactis, Pediococcus acidilactici, Streptococcus salivarius, Streptococcus thermophilus, Heyndrickxia coagulans, Bifidobacterium animalis subsp. lactis, Enterococcus faecalis, Enterococcus faecium, Bacillus subtilis, Lactobacillus gasseri, Limosilactobacillus reuteri, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, Lactobacillus jensenii, Saccharomyces cerevisiae, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus a Streptococcus pyogenes. Uvedený postup je možné použít komplementárně k MOL-PCR a sekvenování nebo samostatně v závislosti na požadavcích zadavatele nebo provádějící laboratoře.
Název v anglickém jazyce
Certified methodology designed for the quantification of probiotics in dietary supplements using qPCR
Popis výsledku anglicky
The additional procedure for confirming the results achieved using the multiplex method based on MOL-PCR and 16S rDNA sequencing is based on the quantitative PCR (qPCR) method and includes the following types of most commonly used probiotic bacteria: Ligilactobacillus salivarius, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium longum subsp. infantis, Bifidobacterium longum subsp. longum, Lactobacillus casei, Lacticaseibacillus paracasei, Lacticaseibacillus rhamnosus, Lactobacillus acidophilus, Limosilactobacillus fermentum, Lactobacillus helveticus, Lactiplantibacillus plantarum, Lactococcus lactis, Pediococcus acidilactici, Streptococcus salivarius, Streptococcus thermophilus, Heyndrickxia coagulans, Bifidobacterium animalis subsp. lactis, Enterococcus faecalis, Enterococcus faecium, Bacillus subtilis, Lactobacillus gasseri, Limosilactobacillus reuteri, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, Lactobacillus jensenii, Saccharomyces cerevisiae, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus and Streptococcus pyogenes. The mentioned procedure can be used complementary to MOL-PCR and sequencing or separately, depending on the requirements of the client or the performing laboratory.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
—
OECD FORD obor
10608 - Biochemistry and molecular biology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK22020101" target="_blank" >QK22020101: Multiplexní detekce DNA probiotických bakterií a kvasinek v doplňcích stravy pomocí technologií xMAP a qPCR</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
ISBN: 978-80-7305-969-9
Číslo předpisu
ISBN 978-80-7305-969-9
Technické parametry
21/2024
Ekonomické parametry
Ekonomický přínos pro uživatele SZPI bude spočívat především v efektivnější kontrole trhu s probiotickými doplňky stravy. Přímý ekonomický přínos bude měřitelný u SVÚ Jihlava, který obohatí své portfolio akreditovaných metod.
Označení certifikačního orgánu
Státní zemědělská a potravinářská inspekce Květná 15, 603 00 Brno
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy