Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Applications of Nanotechnology in Sensor-Based Detection of Foodborne Pathogens

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62690094%3A18450%2F20%3A50016845" target="_blank" >RIV/62690094:18450/20:50016845 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.mdpi.com/1424-8220/20/7/1966" target="_blank" >https://www.mdpi.com/1424-8220/20/7/1966</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/s20071966" target="_blank" >10.3390/s20071966</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Applications of Nanotechnology in Sensor-Based Detection of Foodborne Pathogens

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The intake of microbial-contaminated food poses severe health issues due to the outbreaks of stern food-borne diseases. Therefore, there is a need for precise detection and identification of pathogenic microbes and toxins in food to prevent these concerns. Thus, understanding the concept of biosensing has enabled researchers to develop nanobiosensors with different nanomaterials and composites to improve the sensitivity as well as the specificity of pathogen detection. The application of nanomaterials has enabled researchers to use advanced technologies in biosensors for the transfer of signals to enhance their efficiency and sensitivity. Nanomaterials like carbon nanotubes, magnetic and gold, dendrimers, graphene nanomaterials and quantum dots are predominantly used for developing biosensors with improved specificity and sensitivity of detection due to their exclusive chemical, magnetic, mechanical, optical and physical properties. All nanoparticles and new composites used in biosensors need to be classified and categorized for their enhanced performance, quick detection, and unobtrusive and effective use in foodborne analysis. Hence, this review intends to summarize the di fferent sensing methods used in foodborne pathogen detection, their design, working principle and advances in sensing systems.

  • Název v anglickém jazyce

    Applications of Nanotechnology in Sensor-Based Detection of Foodborne Pathogens

  • Popis výsledku anglicky

    The intake of microbial-contaminated food poses severe health issues due to the outbreaks of stern food-borne diseases. Therefore, there is a need for precise detection and identification of pathogenic microbes and toxins in food to prevent these concerns. Thus, understanding the concept of biosensing has enabled researchers to develop nanobiosensors with different nanomaterials and composites to improve the sensitivity as well as the specificity of pathogen detection. The application of nanomaterials has enabled researchers to use advanced technologies in biosensors for the transfer of signals to enhance their efficiency and sensitivity. Nanomaterials like carbon nanotubes, magnetic and gold, dendrimers, graphene nanomaterials and quantum dots are predominantly used for developing biosensors with improved specificity and sensitivity of detection due to their exclusive chemical, magnetic, mechanical, optical and physical properties. All nanoparticles and new composites used in biosensors need to be classified and categorized for their enhanced performance, quick detection, and unobtrusive and effective use in foodborne analysis. Hence, this review intends to summarize the di fferent sensing methods used in foodborne pathogen detection, their design, working principle and advances in sensing systems.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20201 - Electrical and electronic engineering

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    SENSORS

  • ISSN

    1424-8220

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    20

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    19

  • Strana od-do

    "Article Number: 1966"

  • Kód UT WoS článku

    000537110500162

  • EID výsledku v databázi Scopus