Tělesné složení ovlivňující riziko vzniku civilizačních nemocí
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62690094%3A18470%2F16%3A50004721" target="_blank" >RIV/62690094:18470/16:50004721 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.21101/hygiena.a1455" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.21101/hygiena.a1455</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.21101/hygiena.a1455" target="_blank" >10.21101/hygiena.a1455</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Tělesné složení ovlivňující riziko vzniku civilizačních nemocí
Popis výsledku v původním jazyce
Závažné chronické onemocnění obezita je současně významným rizikovým faktorem. Podílí se na vzniku a rozvoji řady metabolických onemocnění. Obezita je charakterizována vzestupem tělesné hmotnosti nad stanovený limit. K dalším rysům patří zvýšené množství tělesného tuku a jeho nahromadění v oblasti břicha. U 610 zdravých osob bylo v rámci prevence hodnoceno tělesné složení. Byla měřena tělesná hmotnost. Metodou měření tělesné bioimpedance byl stanoven podíl tělesného tuku. Byla sledována jeho distribuce. Na základě výsledků bylo poukázáno na nutnost měřit nejenom tělesnou hmotnost, ale také provádět adjustaci na obvod pasu a množství tělesného tuku. Po provedené adjustaci byl zaznamenán pokles počtu osob s nadváhou i obezitou. U těchto osob lze předpokládat zvýšený podíl tukuprosté tělesné tkáně.
Název v anglickém jazyce
Body Composition Influencing the Risk of Developing Diseases of Civilization
Popis výsledku anglicky
A serious chronic disease obesity is currently a significant risk factor. It is involved in the creation and development of a range of metabolic disorders. Obesity is characterized by weight gain over the limit. Other features include an increased amount of body fat and its accumulation in the abdomen. Body composition was evaluated in 610 healthy subjects in regular check-ups. It was done by measuring body weight. The proportion of body fat and its distribution was performed by the method of measuring body bioimpedance. The results, pointed out the need to measure not only weight, but also to make adjustment for waist circumference and body fat. After completing the adjustment there was a decrease in the number of people with overweight and obesity. In those people an increase in the proportion of lean body tissue can be assumed.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FS - Lékařská zařízení, přístroje a vybavení
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Hygiena : časopis pro ochranu a podporu zdraví
ISSN
1802-6281
e-ISSN
—
Svazek periodika
61
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
70-73
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-84976501772