Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Arbuscular Mycorrhiza Improves Leaf Food Quality of Tea Plants

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62690094%3A18470%2F19%3A50015919" target="_blank" >RIV/62690094:18470/19:50015919 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.notulaebotanicae.ro/index.php/nbha/article/view/11434/8776" target="_blank" >https://www.notulaebotanicae.ro/index.php/nbha/article/view/11434/8776</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.15835/nbha47311434" target="_blank" >10.15835/nbha47311434</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Arbuscular Mycorrhiza Improves Leaf Food Quality of Tea Plants

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tea (Camellia sinensis) plants inhabit arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) in rhizosphere, whereas it is not clear whether AMF improves leaf food quality of tea plants. A potted study was conducted to determine effects of Claroideoglomus etunicatum, Diversispora spurca, D. versiformis and a mixture of the three AMF species on leaf sugar, amino acid, soluble protein, tea polyphenol, catechuic acid, and flavonoid contents of Camellia sinensis Tuding Dabaicha&apos; seedlings. After 12 weeks of AMF inoculation, mycorrhizal plants recorded significantly higher shoot biomass and total leaf area, whilst the effect was ranked as C. etunicatum &gt; D. spurca &gt; mixed-AMF &gt; D. versifimmis in the decreasing order. AMF treatments significantly increased leaf total amino acid concentrations, accompanied with up-regulation of amino acid synthetic enzymes genes glutamine synthetase (CsGS), glutamate synthase (CsGOGAT) and glutamate dehydrogenase (CsGDH) . Leaf glucose, sucrose, total soluble protein, tea polyphenol, catechuic acid, and flavonoid contents were significantly higher in AMF- than in nonAMF-inoculated plants. In addition, mycorrhizal inoculation notably up-regulated the expression level of leaf 3-hydroxy-3-methylglutaryl coenzyme gene (CsHMGR), ascorbate peroxidase gene (CsAPX), and tea caffeine synthase 1 gene (CsTCSJ). These results implied that AMF inoculation had positive effects on leaf food quality partly by means of up-regulation of relevant gene expression in Tuding Dabaicha&apos; seedlings.

  • Název v anglickém jazyce

    Arbuscular Mycorrhiza Improves Leaf Food Quality of Tea Plants

  • Popis výsledku anglicky

    Tea (Camellia sinensis) plants inhabit arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) in rhizosphere, whereas it is not clear whether AMF improves leaf food quality of tea plants. A potted study was conducted to determine effects of Claroideoglomus etunicatum, Diversispora spurca, D. versiformis and a mixture of the three AMF species on leaf sugar, amino acid, soluble protein, tea polyphenol, catechuic acid, and flavonoid contents of Camellia sinensis Tuding Dabaicha&apos; seedlings. After 12 weeks of AMF inoculation, mycorrhizal plants recorded significantly higher shoot biomass and total leaf area, whilst the effect was ranked as C. etunicatum &gt; D. spurca &gt; mixed-AMF &gt; D. versifimmis in the decreasing order. AMF treatments significantly increased leaf total amino acid concentrations, accompanied with up-regulation of amino acid synthetic enzymes genes glutamine synthetase (CsGS), glutamate synthase (CsGOGAT) and glutamate dehydrogenase (CsGDH) . Leaf glucose, sucrose, total soluble protein, tea polyphenol, catechuic acid, and flavonoid contents were significantly higher in AMF- than in nonAMF-inoculated plants. In addition, mycorrhizal inoculation notably up-regulated the expression level of leaf 3-hydroxy-3-methylglutaryl coenzyme gene (CsHMGR), ascorbate peroxidase gene (CsAPX), and tea caffeine synthase 1 gene (CsTCSJ). These results implied that AMF inoculation had positive effects on leaf food quality partly by means of up-regulation of relevant gene expression in Tuding Dabaicha&apos; seedlings.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30108 - Toxicology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca

  • ISSN

    0255-965X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    47

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    RO - Rumunsko

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    608-614

  • Kód UT WoS článku

    000489532700009

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85065064523