Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Edible mushrooms' enrichment in food and feed: A mini review

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62690094%3A18470%2F22%3A50019017" target="_blank" >RIV/62690094:18470/22:50019017 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00179906:_____/22:10444258

  • Výsledek na webu

    <a href="https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ijfs.15546" target="_blank" >https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ijfs.15546</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.15546" target="_blank" >10.1111/ijfs.15546</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Edible mushrooms' enrichment in food and feed: A mini review

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Dietary fibres and high fibre-containing foods have been a huge attraction among researchers and nutraceutical industries due to their health-promoting benefits. From Greek and Roman times, edible mushrooms are considered the &apos;elixir of life&apos; and are often stated as a new source of dietary fibre. Containing rich sources of essential amino acids and polysaccharides, mushrooms are viewed as an advantage over protein sources of both animal and plant origin. Additionally, the ability of mushrooms to grow under controlled conditions and attain high yield in a short span has made this added-value food of extreme interest. Nowadays, mushrooms and their by-products have been used to fortify various food products as well as for use in animal feed owing to their bioactive, therapeutic and nutritional value. Hence, this review intends to highlight the current knowledge on edible mushrooms and their waste for food and feed enrichment and nutritional purposes, along with their role in human and animal diet.

  • Název v anglickém jazyce

    Edible mushrooms' enrichment in food and feed: A mini review

  • Popis výsledku anglicky

    Dietary fibres and high fibre-containing foods have been a huge attraction among researchers and nutraceutical industries due to their health-promoting benefits. From Greek and Roman times, edible mushrooms are considered the &apos;elixir of life&apos; and are often stated as a new source of dietary fibre. Containing rich sources of essential amino acids and polysaccharides, mushrooms are viewed as an advantage over protein sources of both animal and plant origin. Additionally, the ability of mushrooms to grow under controlled conditions and attain high yield in a short span has made this added-value food of extreme interest. Nowadays, mushrooms and their by-products have been used to fortify various food products as well as for use in animal feed owing to their bioactive, therapeutic and nutritional value. Hence, this review intends to highlight the current knowledge on edible mushrooms and their waste for food and feed enrichment and nutritional purposes, along with their role in human and animal diet.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY

  • ISSN

    0950-5423

  • e-ISSN

    1365-2621

  • Svazek periodika

    57

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    13

  • Strana od-do

    1386-1398

  • Kód UT WoS článku

    000754327200001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85123886713