Zahřívaný tabák a jeho vliv na zdraví
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F65269705%3A_____%2F23%3A00078365" target="_blank" >RIV/65269705:_____/23:00078365 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216224:14110/23:00131598
Výsledek na webu
<a href="https://www.plicnilekarstvi.cz/cislo/2266/3-2023/" target="_blank" >https://www.plicnilekarstvi.cz/cislo/2266/3-2023/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zahřívaný tabák a jeho vliv na zdraví
Popis výsledku v původním jazyce
Zahřívaný tabák patří mezi relativně nové tabákové produkty. V České republice je k dispozici od roku 2017 a v roce 2022 ho užívalo pravidelně asi 7 % populace starší 15 let. Složení aerosolu se podobá kouři z cigaret a jeho účinky na respirační epitel jsou srovnatelné (rozvoj zánětu, remodelace, proliferace, mitochondriální dysfunkce, karcinogeneze). Tento přehledový článek předkládá současné poznatky o zdravotních účincích zahřívaného tabáku. Jeho užívání vede ke spoustě podobných etiopatogenetických procesů jako při vzniku některých respiračních nemocí (CHOPN, karcinom plic), ke zvýšenému riziku kardiovaskulárních onemocnění, u těhotných je spojené s větším rizikem rozvoje alergií plodu a s jeho nedostatečným vzrůstem. Zahřívaný tabák je slabým zdrojem znečištění ovzduší a lidé vystavující se jeho vlivu mohou být ohroženi následky pasivního kouření. Pro některé nekuřáky je branou vstupu ke kouření, a může tak způsobovat rozvoj závislosti na nikotinu. U současných kuřáků závislost neléčí, ale udržuje a prohlubuje. Stejně tak představuje riziko pro bývalé se opět ke kouření vrátit. Evropská respirační společnost (2018) a Světová zdravotnická organizace (2020) před jeho užíváním varují. Žádný tabákový výrobek není bez rizika. Úkolem zdravotníků nadále zůstává vytrvale informovat a varovat před jejich škodlivými účinky.
Název v anglickém jazyce
Heated tobacco and its impact on health
Popis výsledku anglicky
Heated tobacco is a relatively new tobacco product. In the Czech Republic, it has been available since 2017; in the year 2022, it was regularly used by approximately 7% of the population aged 15 and over. The aerosol composition is similar to the composition of cigarette smoke and its effects on the respiratory epithelium are compa-rable (development of inflammation, remodeling, proliferation, mitochondrial dysfunction, carcinogenesis). This review presents the current knowledge on the health effects of heated tobacco. Its use triggers etiopathogenetic processes similar to those involved in the development of some respiratory diseases (COPD, lung cancer) and an increased risk of cardiovascular diseases; in pregnant women, it is associated with a greater risk of fetal allergies and growth restriction. Heated tobacco is a weak source of air pollution and people exposed to it may be at risk of the consequences of secondhand smoking. For some non-smokers, it is a gateway to smoking and may thus promote the development of nicotine dependence. In current smokers, it does not cure the addiction, but main-tains and exacerbates it. Likewise, it puts ex-smokers at risk of relapse. The European Respiratory Society (2018) and the World Health Organization (2020) warned against its use. No tobacco products are without risk. The role of health professionals remains to persistently inform and warn about their harmful effects.
Klasifikace
Druh
J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS
CEP obor
—
OECD FORD obor
30203 - Respiratory systems
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Studia pneumologica et phthiseologica
ISSN
1213-810X
e-ISSN
—
Svazek periodika
83
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
98-103
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85170355637