Direct comparison of health effects by dietary polyphenols at equimolar doses in wildtype moderate high-fat fed C57BL/6JOlaHsd mice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985823%3A_____%2F14%3A00435721" target="_blank" >RIV/67985823:_____/14:00435721 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2014.03.050" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2014.03.050</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2014.03.050" target="_blank" >10.1016/j.foodres.2014.03.050</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Direct comparison of health effects by dietary polyphenols at equimolar doses in wildtype moderate high-fat fed C57BL/6JOlaHsd mice
Popis výsledku v původním jazyce
We performed a systematic phenotypic evaluation of the effects of selected polyphenols (Epigallocatechin-gallate, quercetin, and resveratrol) in wildtype C57BL/6JOlaHsd mice fed high fat diet for 12 weeks. Results showed that these polyphenols were present in circulation, but did not induce beneficial health effects as analyzed by oral glucose tolerance testing or serum adipokines and CVD-markers such as vascular adhesion molecules. Remarkably, transcriptomics of white adipose tissue showed overlappingsets of significantly differential transcript levels between these polyphenols; AMPK and Notch signaling were affected by these polyphenols. However, mitochondrial processes and mitochondrial density in this tissue did not differ between the polyphenols,which suggested that there was no direct effect on adipose tissue
Název v anglickém jazyce
Direct comparison of health effects by dietary polyphenols at equimolar doses in wildtype moderate high-fat fed C57BL/6JOlaHsd mice
Popis výsledku anglicky
We performed a systematic phenotypic evaluation of the effects of selected polyphenols (Epigallocatechin-gallate, quercetin, and resveratrol) in wildtype C57BL/6JOlaHsd mice fed high fat diet for 12 weeks. Results showed that these polyphenols were present in circulation, but did not induce beneficial health effects as analyzed by oral glucose tolerance testing or serum adipokines and CVD-markers such as vascular adhesion molecules. Remarkably, transcriptomics of white adipose tissue showed overlappingsets of significantly differential transcript levels between these polyphenols; AMPK and Notch signaling were affected by these polyphenols. However, mitochondrial processes and mitochondrial density in this tissue did not differ between the polyphenols,which suggested that there was no direct effect on adipose tissue
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food Research International
ISSN
0963-9969
e-ISSN
—
Svazek periodika
65
Číslo periodika v rámci svazku
part A
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
95-102
Kód UT WoS článku
000347756000013
EID výsledku v databázi Scopus
—