Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Osmotolerance of Dekkera bruxellensis and the role of two Stl glycerol–proton symporters

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985823%3A_____%2F18%3A00489305" target="_blank" >RIV/67985823:_____/18:00489305 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1093/femsle/fny020" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1093/femsle/fny020</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1093/femsle/fny020" target="_blank" >10.1093/femsle/fny020</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Osmotolerance of Dekkera bruxellensis and the role of two Stl glycerol–proton symporters

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Dekkera bruxellensis is important for lambic beer fermentation but is considered a spoilage yeast in wine fermentation. We compared two D. bruxellensis strains isolated from wine and found that they differ in some basic properties, including osmotolerance. The genomes of both strains contain two highly similar copies of genes encoding putative glycerol–proton symporters from the STL family that are important for yeast osmotolerance. Cloning of the two DbSTL genes and their expression in suitable osmosensitive Saccharomyces cerevisiae mutants revealed that both identified genes encode functional glycerol uptake systems, but only DbStl2 has the capacity to improve the osmotolerance of S. cerevisiae cells.

  • Název v anglickém jazyce

    Osmotolerance of Dekkera bruxellensis and the role of two Stl glycerol–proton symporters

  • Popis výsledku anglicky

    Dekkera bruxellensis is important for lambic beer fermentation but is considered a spoilage yeast in wine fermentation. We compared two D. bruxellensis strains isolated from wine and found that they differ in some basic properties, including osmotolerance. The genomes of both strains contain two highly similar copies of genes encoding putative glycerol–proton symporters from the STL family that are important for yeast osmotolerance. Cloning of the two DbSTL genes and their expression in suitable osmosensitive Saccharomyces cerevisiae mutants revealed that both identified genes encode functional glycerol uptake systems, but only DbStl2 has the capacity to improve the osmotolerance of S. cerevisiae cells.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10606 - Microbiology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA15-03708S" target="_blank" >GA15-03708S: Specifické vlastnosti kvasinek rodu Saccharomyces a druhu Dekkera bruxellensis a jejich využití v biotechnologiích a potravinářství</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    FEMS Microbiology Letters

  • ISSN

    0378-1097

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    365

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000430956000011

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85052513927