Osmotolerance of Dekkera bruxellensis and the role of two Stl glycerol–proton symporters
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985823%3A_____%2F18%3A00489305" target="_blank" >RIV/67985823:_____/18:00489305 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1093/femsle/fny020" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1093/femsle/fny020</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1093/femsle/fny020" target="_blank" >10.1093/femsle/fny020</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Osmotolerance of Dekkera bruxellensis and the role of two Stl glycerol–proton symporters
Popis výsledku v původním jazyce
Dekkera bruxellensis is important for lambic beer fermentation but is considered a spoilage yeast in wine fermentation. We compared two D. bruxellensis strains isolated from wine and found that they differ in some basic properties, including osmotolerance. The genomes of both strains contain two highly similar copies of genes encoding putative glycerol–proton symporters from the STL family that are important for yeast osmotolerance. Cloning of the two DbSTL genes and their expression in suitable osmosensitive Saccharomyces cerevisiae mutants revealed that both identified genes encode functional glycerol uptake systems, but only DbStl2 has the capacity to improve the osmotolerance of S. cerevisiae cells.
Název v anglickém jazyce
Osmotolerance of Dekkera bruxellensis and the role of two Stl glycerol–proton symporters
Popis výsledku anglicky
Dekkera bruxellensis is important for lambic beer fermentation but is considered a spoilage yeast in wine fermentation. We compared two D. bruxellensis strains isolated from wine and found that they differ in some basic properties, including osmotolerance. The genomes of both strains contain two highly similar copies of genes encoding putative glycerol–proton symporters from the STL family that are important for yeast osmotolerance. Cloning of the two DbSTL genes and their expression in suitable osmosensitive Saccharomyces cerevisiae mutants revealed that both identified genes encode functional glycerol uptake systems, but only DbStl2 has the capacity to improve the osmotolerance of S. cerevisiae cells.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10606 - Microbiology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA15-03708S" target="_blank" >GA15-03708S: Specifické vlastnosti kvasinek rodu Saccharomyces a druhu Dekkera bruxellensis a jejich využití v biotechnologiích a potravinářství</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
FEMS Microbiology Letters
ISSN
0378-1097
e-ISSN
—
Svazek periodika
365
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000430956000011
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85052513927