Expression of heterologous transporters in Saccharomyces kudriavzevii: A strategy for improving yeast salt tolerance and fermentation performance
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985823%3A_____%2F18%3A00489315" target="_blank" >RIV/67985823:_____/18:00489315 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2018.01.002" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2018.01.002</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2018.01.002" target="_blank" >10.1016/j.ijfoodmicro.2018.01.002</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Expression of heterologous transporters in Saccharomyces kudriavzevii: A strategy for improving yeast salt tolerance and fermentation performance
Popis výsledku v původním jazyce
S. kudriavzevii has potential for fermentations and other biotechnological applications, but is sensitive to many types of stress. We tried to increase its tolerance and performance via the expression of various transporters from different yeast species. Whereas the overexpression of Z. rouxii fructose uptake systems (ZrFfz1 and ZrFsy1) or a glycerol importer (ZrStl1) did not improve the ability of S. kudriavzevii to consume fructose and survive osmotic stress, the expression of alkali-metal-cation exporters (ScEna1, ScNha1, YiNha2) improved S. kudriavzevii salt tolerance, and that of ScNha1 also the fermentation performance. The level of improvement depended on the type and activity of the transporter suggesting that the natural sensitivity of S. kudriavzevii cells to salts is based on a non-optimal functioning of its own transporters.
Název v anglickém jazyce
Expression of heterologous transporters in Saccharomyces kudriavzevii: A strategy for improving yeast salt tolerance and fermentation performance
Popis výsledku anglicky
S. kudriavzevii has potential for fermentations and other biotechnological applications, but is sensitive to many types of stress. We tried to increase its tolerance and performance via the expression of various transporters from different yeast species. Whereas the overexpression of Z. rouxii fructose uptake systems (ZrFfz1 and ZrFsy1) or a glycerol importer (ZrStl1) did not improve the ability of S. kudriavzevii to consume fructose and survive osmotic stress, the expression of alkali-metal-cation exporters (ScEna1, ScNha1, YiNha2) improved S. kudriavzevii salt tolerance, and that of ScNha1 also the fermentation performance. The level of improvement depended on the type and activity of the transporter suggesting that the natural sensitivity of S. kudriavzevii cells to salts is based on a non-optimal functioning of its own transporters.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10606 - Microbiology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA15-03708S" target="_blank" >GA15-03708S: Specifické vlastnosti kvasinek rodu Saccharomyces a druhu Dekkera bruxellensis a jejich využití v biotechnologiích a potravinářství</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
International Journal of Food Microbiology
ISSN
0168-1605
e-ISSN
—
Svazek periodika
268
Číslo periodika v rámci svazku
Mar 2
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
27-34
Kód UT WoS článku
000426031400004
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85043398138