Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Omega-3 Phospholipids from Krill Oil Enhance Intestinal Fatty Acid Oxidation More Effectively than Omega-3 Triacylglycerols in High-Fat Diet-Fed Obese Mice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985823%3A_____%2F20%3A00532017" target="_blank" >RIV/67985823:_____/20:00532017 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216208:11310/20:10443074

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.mdpi.com/2072-6643/12/7/2037" target="_blank" >https://www.mdpi.com/2072-6643/12/7/2037</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/nu12072037" target="_blank" >10.3390/nu12072037</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Omega-3 Phospholipids from Krill Oil Enhance Intestinal Fatty Acid Oxidation More Effectively than Omega-3 Triacylglycerols in High-Fat Diet-Fed Obese Mice

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Antisteatotic effects of omega-3 fatty acids (Omega-3) in obese rodents seem to vary depending on the lipid form of their administration. Whether these effects could reflect changes in intestinal metabolism is unknown. Here, we compare Omega-3-containing phospholipids (krill oil, omega 3PL-H) and triacylglycerols (omega 3TG) in terms of their effects on morphology, gene expression and fatty acid (FA) oxidation in the small intestine. Male C57BL/6N mice were fed for 8 weeks with a high-fat diet (HFD) alone or supplemented with 30 mg/g diet of omega 3TG or omega 3PL-H. Omega-3 index, reflecting the bioavailability of Omega-3, reached 12.5% and 7.5% in the omega 3PL-H and omega 3TG groups, respectively. Compared to HFD mice, omega 3PL-H but not omega 3TG animals had lower body weight gain (-40%), mesenteric adipose tissue (-43%), and hepatic lipid content (-64%). The highest number and expression level of regulated intestinal genes was observed in omega 3PL-H mice. The expression of FA omega-oxidation genes was enhanced in both Omega-3-supplemented groups, but gene expression within the FA beta-oxidation pathway and functional palmitate oxidation in the proximal ileum was significantly increased only in omega 3PL-H mice. In conclusion, enhanced intestinal FA oxidation could contribute to the strong antisteatotic effects of Omega-3 when administered as phospholipids to dietary obese mice.

  • Název v anglickém jazyce

    Omega-3 Phospholipids from Krill Oil Enhance Intestinal Fatty Acid Oxidation More Effectively than Omega-3 Triacylglycerols in High-Fat Diet-Fed Obese Mice

  • Popis výsledku anglicky

    Antisteatotic effects of omega-3 fatty acids (Omega-3) in obese rodents seem to vary depending on the lipid form of their administration. Whether these effects could reflect changes in intestinal metabolism is unknown. Here, we compare Omega-3-containing phospholipids (krill oil, omega 3PL-H) and triacylglycerols (omega 3TG) in terms of their effects on morphology, gene expression and fatty acid (FA) oxidation in the small intestine. Male C57BL/6N mice were fed for 8 weeks with a high-fat diet (HFD) alone or supplemented with 30 mg/g diet of omega 3TG or omega 3PL-H. Omega-3 index, reflecting the bioavailability of Omega-3, reached 12.5% and 7.5% in the omega 3PL-H and omega 3TG groups, respectively. Compared to HFD mice, omega 3PL-H but not omega 3TG animals had lower body weight gain (-40%), mesenteric adipose tissue (-43%), and hepatic lipid content (-64%). The highest number and expression level of regulated intestinal genes was observed in omega 3PL-H mice. The expression of FA omega-oxidation genes was enhanced in both Omega-3-supplemented groups, but gene expression within the FA beta-oxidation pathway and functional palmitate oxidation in the proximal ileum was significantly increased only in omega 3PL-H mice. In conclusion, enhanced intestinal FA oxidation could contribute to the strong antisteatotic effects of Omega-3 when administered as phospholipids to dietary obese mice.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30202 - Endocrinology and metabolism (including diabetes, hormones)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA16-08124S" target="_blank" >GA16-08124S: Úloha střevní tkáně v rozdílném metabolickém účinku vybraných lipidových forem n-3 polynenasycených mastných kyselin</a><br>

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Nutrients

  • ISSN

    2072-6643

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    12

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    20

  • Strana od-do

    2037

  • Kód UT WoS článku

    000556892600001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85087630620