Supercritical Fluid Extraction of Minor Components of Vegetable Oils: beta-Sitosterol
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985858%3A_____%2F10%3A00346388" target="_blank" >RIV/67985858:_____/10:00346388 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Supercritical Fluid Extraction of Minor Components of Vegetable Oils: beta-Sitosterol
Popis výsledku v původním jazyce
The extracts of valuable vegetable oils containing a number of minor components have added value as pharmaceuticals and food additives. Beta-sitosterol (BS) as minor component of vegetable oil was extracted from ground seeds of sea buckthorn with supercritical CO2 at pressures 15?60 MPa and temperatures 40?80°C. The changes in the BS content in extract in the course of the extraction were evaluated using HPLC and described in terms of phase equilibrium. It was shown that the separation factors used in counter-current fractionation of oils apply also to the initial period of oil extraction from ground seeds. The equilibrium compositions of a model BS and trilinolein and CO2 mixture were calculated using SRK and PSRK equations of state. The BS to triacylglycerol separation factor, ranging from 1.0 to 3.1, was correlated with CO2 density.
Název v anglickém jazyce
Supercritical Fluid Extraction of Minor Components of Vegetable Oils: beta-Sitosterol
Popis výsledku anglicky
The extracts of valuable vegetable oils containing a number of minor components have added value as pharmaceuticals and food additives. Beta-sitosterol (BS) as minor component of vegetable oil was extracted from ground seeds of sea buckthorn with supercritical CO2 at pressures 15?60 MPa and temperatures 40?80°C. The changes in the BS content in extract in the course of the extraction were evaluated using HPLC and described in terms of phase equilibrium. It was shown that the separation factors used in counter-current fractionation of oils apply also to the initial period of oil extraction from ground seeds. The equilibrium compositions of a model BS and trilinolein and CO2 mixture were calculated using SRK and PSRK equations of state. The BS to triacylglycerol separation factor, ranging from 1.0 to 3.1, was correlated with CO2 density.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CI - Průmyslová chemie a chemické inženýrství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B06024" target="_blank" >2B06024: Supramolekulární materiály na bázi přírodních fytosterolů pro využití v biologii</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Food Engineering
ISSN
0260-8774
e-ISSN
—
Svazek periodika
101
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000281334000010
EID výsledku v databázi Scopus
—