Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Enrichment of Savory Extract with Volatile Compounds Using Supercritical Fluid Extraction

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985858%3A_____%2F10%3A00355264" target="_blank" >RIV/67985858:_____/10:00355264 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Enrichment of Savory Extract with Volatile Compounds Using Supercritical Fluid Extraction

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Supercritical fluid extraction (SFE) using carbon dioxide has been widely studied as a modern, environmentally friendly method to separate high-added value compounds from plants that allows dissolving preferably the required compounds by changing extraction pressure and temperature. The extracts and essential oil of savory (Satureja hortensis L.) have demonstrated antimicrobial and insecticidal activity. Supercritical technology allows preparation of savory extracts with biological activity significantly higher than that of isolates obtained by conventional separation methods. Supercritical extraction with consequent fractionation of the extract in two separators maintained at different conditions (pressure and temperature) was applied. The efficiencyof SFE in terms of volatile fraction composition and yield was compared with the products of hydrodistillation and Soxhlet extraction.

  • Název v anglickém jazyce

    Enrichment of Savory Extract with Volatile Compounds Using Supercritical Fluid Extraction

  • Popis výsledku anglicky

    Supercritical fluid extraction (SFE) using carbon dioxide has been widely studied as a modern, environmentally friendly method to separate high-added value compounds from plants that allows dissolving preferably the required compounds by changing extraction pressure and temperature. The extracts and essential oil of savory (Satureja hortensis L.) have demonstrated antimicrobial and insecticidal activity. Supercritical technology allows preparation of savory extracts with biological activity significantly higher than that of isolates obtained by conventional separation methods. Supercritical extraction with consequent fractionation of the extract in two separators maintained at different conditions (pressure and temperature) was applied. The efficiencyof SFE in terms of volatile fraction composition and yield was compared with the products of hydrodistillation and Soxhlet extraction.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CI - Průmyslová chemie a chemické inženýrství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2B06049" target="_blank" >2B06049: Optimalizace superkritické extrakce pro maximální výtěžnost biologicky aktivních látek z rostlin</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Proceedings

  • ISBN

    88-7897-040-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Centro Stampa di Ateneo

  • Místo vydání

    Salerno

  • Místo konání akce

    Sorrento

  • Datum konání akce

    5. 9. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku