Effect of Separation Method on Chemical Composition and Insecticidal Activity of Lamiaceae Isolates
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985858%3A_____%2F13%3A00392957" target="_blank" >RIV/67985858:_____/13:00392957 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027006:_____/13:00002509
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.indcrop.2013.02.028" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.indcrop.2013.02.028</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.indcrop.2013.02.028" target="_blank" >10.1016/j.indcrop.2013.02.028</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of Separation Method on Chemical Composition and Insecticidal Activity of Lamiaceae Isolates
Popis výsledku v původním jazyce
Supercritical fluid extraction was used to isolate volatile compounds from savory (Satureja hortensis L.), thyme (Thymus vulgaris L.), lavender (Lavandula angustifolia L.) and peppermint (Mentha piperita L.). Three types of extracts were prepared using the benefit of variable solvent power of supercritical carbon dioxide under different extraction conditions. The composition and toxicity of CO2 extracts, products of Soxhlet extraction with hexane and ethanol, and essential oils obtained by hydrodistillation were compared. The composition of volatile compounds in the isolates was determined by gas chromatography. The acute toxicity of the isolates was evaluated in Spodoptera littoralis, Musca domestica, Culex quinquefasciatus, and Leptinotarsa decemlineata. The highest acute toxicity was exhibited by essentials oils, followed by CO2 extracts. The lowest LD50 value, 22 g, was measured for savory essential oil against the larvae of L. decemlineata.
Název v anglickém jazyce
Effect of Separation Method on Chemical Composition and Insecticidal Activity of Lamiaceae Isolates
Popis výsledku anglicky
Supercritical fluid extraction was used to isolate volatile compounds from savory (Satureja hortensis L.), thyme (Thymus vulgaris L.), lavender (Lavandula angustifolia L.) and peppermint (Mentha piperita L.). Three types of extracts were prepared using the benefit of variable solvent power of supercritical carbon dioxide under different extraction conditions. The composition and toxicity of CO2 extracts, products of Soxhlet extraction with hexane and ethanol, and essential oils obtained by hydrodistillation were compared. The composition of volatile compounds in the isolates was determined by gas chromatography. The acute toxicity of the isolates was evaluated in Spodoptera littoralis, Musca domestica, Culex quinquefasciatus, and Leptinotarsa decemlineata. The highest acute toxicity was exhibited by essentials oils, followed by CO2 extracts. The lowest LD50 value, 22 g, was measured for savory essential oil against the larvae of L. decemlineata.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CI - Průmyslová chemie a chemické inženýrství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Industrial Crops and Products
ISSN
0926-6690
e-ISSN
—
Svazek periodika
47
Číslo periodika v rámci svazku
MAY
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
69-77
Kód UT WoS článku
000319892000010
EID výsledku v databázi Scopus
—