Bubble Coalescence: Effect of Bubble Approach Velocity and Liquid Viscosity
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985858%3A_____%2F15%3A00444323" target="_blank" >RIV/67985858:_____/15:00444323 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.ces.2015.04.053" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.ces.2015.04.053</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.ces.2015.04.053" target="_blank" >10.1016/j.ces.2015.04.053</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Bubble Coalescence: Effect of Bubble Approach Velocity and Liquid Viscosity
Popis výsledku v původním jazyce
The goal of this study is to present new experimental data on the effect of the bubble approach velocity and liquid viscosity on pairwise bubble coalescence. Measurements were performed to investigate the dynamics of bubble coalescence under well-definedlaboratory conditions. Air and pure aqueous solutions of alginate (no surfactants) were the phases. The bubbles were formed from two vertical capillaries, under constant flow conditions. The coalescence process was recorded with a fast video and then image analysed, to evaluate the bubble growth, bubble expansion rate, the first bubble touch, bubble contact time T, bubble coalescence efficiency E. Three control parameters were tested. The bubble size D on contact was set by the spacing between the capillaries (D = 1 and 1.5 mm). The bubble approach velocity V was controlled by the gas input (V = 0.031 - 39 mm/s). The liquid viscosity ? was adjusted by the alginate content (? = 1.2 - 10.3 mPa.s).
Název v anglickém jazyce
Bubble Coalescence: Effect of Bubble Approach Velocity and Liquid Viscosity
Popis výsledku anglicky
The goal of this study is to present new experimental data on the effect of the bubble approach velocity and liquid viscosity on pairwise bubble coalescence. Measurements were performed to investigate the dynamics of bubble coalescence under well-definedlaboratory conditions. Air and pure aqueous solutions of alginate (no surfactants) were the phases. The bubbles were formed from two vertical capillaries, under constant flow conditions. The coalescence process was recorded with a fast video and then image analysed, to evaluate the bubble growth, bubble expansion rate, the first bubble touch, bubble contact time T, bubble coalescence efficiency E. Three control parameters were tested. The bubble size D on contact was set by the spacing between the capillaries (D = 1 and 1.5 mm). The bubble approach velocity V was controlled by the gas input (V = 0.031 - 39 mm/s). The liquid viscosity ? was adjusted by the alginate content (? = 1.2 - 10.3 mPa.s).
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CI - Průmyslová chemie a chemické inženýrství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LD13018" target="_blank" >LD13018: Vlastnosti fázového rozhraní - jejich měření a jejich vliv na chování makroskopických toků</a><br>
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemical Engineering Science
ISSN
0009-2509
e-ISSN
—
Svazek periodika
134
Číslo periodika v rámci svazku
SEP 29
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
205-216
Kód UT WoS článku
000359029200019
EID výsledku v databázi Scopus
—